Alle tips voor een vakantie naar Spanje

Het land van de zon, tapas en sangria. Een land vol geschiedenis, cultuur en grote contrasten. De meest populaire steden als Barcelona, Madrid en Valencia zijn ideaal voor stedentrips. We hebben het natuurlijk over het mooie Spanje! We geven je graag meer informatie over Spanje en welke vakantieopties je hebt in dit zonnige land.

spaanse flamingo jurken

Noord-Spanje

Noord-Spanje is de groene regio van het land. Vooral het Noordwestelijke Galicië lijkt qua ruige kust en groene omgeving wat weg te hebben van Ierland en Engeland. Er wordt in deze regio veel vis gevangen en het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostella ligt er. De stranden van Galicië zijn prachtig en rustig. Het landschap is groen en wat ruiger. Galicië is de minst toeristische regio van Spanje, en voor de rustzoeker én zonaanbidder zeker het bezoeken waard. Iets ten oosten ligt Baskenland met als hoogtepunten Bilbao en San Sebastian aan de Golf van Biskaje. Deze regio in het Noordoosten staat bekend om haar rijke historie en ruige landschap.

In het Noordwesten van Spanje vind je juist de Balearische Zee waar Barcelona en Valencia aan liggen. Twee steden die populair zijn bij toeristen. Barcelona is het huis van de moderne Gaudi kunst, zoals je ziet in de Sagrada Familia en Park Guell. Je kunt er daarnaast goed winkelen en de stad ligt aan het strand. Net als Valencia, waar de paella vandaan komt. Deze stad heeft een mediterraanse look & feel en je kunt hier heerlijk eten, rondstruinen en sangria drinken.

galicie landschap met bergen groen en rivier

Het Spaanse binnenland & Madrid

Het binnenland van Spanje kent grote temperatuurverschillen- en uitschieters. Zo kan het er in de zomer meer dan 40 graden worden en valt er in de winter geregeld sneeuw. Het landschap is wat droger en de contrasten tussen de dorpjes en de steden zijn groot. Madrid ligt redelijk centraal in Spanje. De hoofdstad kent veel geschiedenis, prachtige architectuur en grote groene parken. Veel inwoners van Madrid wonen in hoge gebouwen, en hebben geen tuin. De parken met veel bomen bieden schaduw op de zomerse dagen en hoge temperaturen. Het Koninklijk paleis van Spanje staat ook in Madrid en wordt vergezeld door de Almunda kathedraal. Beiden zijn zeker het bezoek waard. Iets buiten Madrid ligt El Escorial, een eeuwenoud klooster met prachtige muurschilderingen en tuinen. Ook Toledo, een stad iets ten zuiden van Madrid, mag je niet missen. Deze stad met middeleeuwse sfeer is heerlijk om rond te lopen en te bekijken. Voor de vroegere Romeinen was het de heilige stad van Spanje.

binnenstad madrid met metropolis gebouw

Andalusië en de Costa del Sol

Andalusië is een in het zuiden gelegen regio van Spanje waar vroeger de Moren heersten. De regio wordt overheerst door roodkleurig zandsteen, Moorse bouwwerken zoals het Alhambra en de Mezquita en eeuwenoude steden zoals Granada, Cordoba en Sevilla. Andalusië laat een onuitwisbare indruk achter. Geniet van de mystieke sfeer die hier hangt, het heerlijke eten en de mooie omgeving. Het kan hier in de zomer wel erg heet worden, zorg dus voor voldoende verkoeling.

De Costa del Sol ligt aan de Zuid-Spaanse kust en staat bekend om haar imposante jachthavens, mediterraanse steden als Malaga en Marbella en het meest zuidelijke puntje van Europa: de Rots van Gibraltar. Vanuit deze omgeving kun je ook makkelijk dagtochtjes maken naar Tangers in Marokko.

alhambra bouwwerk op berg in Granada

De Canarische eilanden en de Balearen

De Spaanse eilanden zijn ook favoriet bij veel vakantiegangers. Menorca en Mallorca zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen. Ibiza is juist populair bij jongeren vanwege de vele feestjes en relaxte strandjes die het eiland heeft. Ook de Canarische eilanden zijn erg populair voor Nederlandse vakantiegangers. Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote liggen voor de kust van Marokko en zijn vulkanische eilanden. De Canarische eilanden zijn vooral in trek bij volwassen en ouderen.

zee met strand en kliffen op mallorca

Tien belangrijke feiten over Spanje:

  • Er wonen bijna 49 miljoen mensen in Spanje. 3 miljoen daarvan wonen in de hoofdstad Madrid.
  • Veel dorpjes in het binnenland kennen nog nauwelijks inwoners. Veel jongeren trekken naar de grote stad voor werk.
  • Spanje is een constitutionele monarchie. Momenteel is Koning Felipe VI het staatshoofd.
  • Spanje is het enige Europese land waar bananen groeien. Deze groeien op de Canarische eilanden.
  • Het populairste Spaanse gerecht is paella. Daarnaast zijn de tapas wereldberoemd.
  • Er worden in Spanje vier varianten van de taal gesproken. Castiliaans (Tradioneel Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch.
  • Gibraltar is officieel Brits en hoort bij Groot-Brittannië. Je moet ook daadwerkelijk een bewaakte grens over.
  • De Puerto del Sol in Madrid is het geografische middelpunt van Spanje en de stad zelf.
  • Veel Spaanse plaatsnamen waaronder alle stadje die met ‘al’ beginnen zoals Alicante, Almeria en Alcala de Henares, komen uit het Arabisch.
  • Tot 1975 was Spanje nog een dictatuur onder leiding van Generaal Franco.

retiro park in madrid

Vliegen naar Spanje

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je naar maar liefst 18 Spaanse bestemmingen vliegen. Vliegtuigmaatschappijen als Iberia, Vueling, Transavia en KLM vliegen bijvoorbeeld naar Madrid en Barcelona. Vakantiemaatschappijen als Corendon en TUI fly vliegen veel naar de Canarische eilanden, Balearen en Costa del Sol. Ook naar de Spaanse bestemmingen komen vertragingen regelmatig voor, vorig jaar waren vier van die tien meest geclaimde bestemmingen in Spanje.

vliegtuig in de lucht landend op malaga

Heb jij nog tips voor het mooie Spanje? Deel ze met ons!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Op vakantie naar Griekenland
Volgende blogartikel
La Dolce vita op vakantie in Italië
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding