Vijf winterse citytrips voor de decembermaand

Het is weer volop herfstweer in Nederland. Gelukkig kunnen we uitkijken naar de feestdagen! Nog snel even weg voordat de drukte rond de kerst begint? Geen zin in de standaard steden zoals London en Parijs? Bij EUclaim hebben we de leukste citytrips voor de decembermaand voor je op een rijtje gezet en vertellen we je hoe je het beste kunt reizen.

sneeuw in verlichte straat met versierde bomen en huizen Goteborg
  1. Edinburgh, Schotland

Vergeet het traditionele kerstshoppen in het overvolle Londen! In Edinburgh moet je wezen voor een sfeervolle decembertrip vol historie en mystiek. Bezoek het eeuwenoude Edinburgh Castle waar de vroegere Queen Mary of Scotland woonde voordat haar nicht uit Engeland, Queen Elizabeth I, de opdracht gaf haar te vermoorden. Nu kun je er nog de eeuwenoude kroonjuwelen bewonderen en geeft het kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek ook het mysterieuze gangenstelsel onder de stad met een gids die je de verhalen over de gangen in geur en kleur zal vertellen. Echte acteurs spelen de verhalen na. Uiteraard mag een bezoek aan de Scotch Whisky Heritage Centre niet ontbreken.

Op George Street kun je een traditionele Schotse kerstmarkt bezoeken en souvenirs kopen. Je kunt met de kids naar een speciale kindermarkt in Princess Street Gardens.

Vliegen naar Edinburgh kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport en Eindhoven Airport. Vanaf Amsterdam kun je met KLM en easyJet vliegen. easyJet had de meeste vertragingen op deze vliegroute. Vanaf Eindhoven kun je met Ryanair vliegen. Ryanair had vorig jaar geen vertragingen van meer dan drie uur op deze route.

straat in edinburgh versiert met lichtjes

  1. Turijn, Italië

Turijn is een Italiaanse stad die vaak in pracht en praal wordt overschaduwd door bolwerken zoals Rome, Florence en Pisa. Toch kun je in Turijn minstens zo mooie overblijfselen van de Romeinse cultuur vinden. Ook de Duomo kathedraal uit de Renaissance periode is zeker de moeite waard om te bezoeken. Turijn voelt levendig en is niet immens populair, wat het heel interessant maakt voor een relaxte citytrip in de decembermaand. In verband met kerstmis en het lichtfestival Luci d’Artista is Turijn vanaf november al prachtig verlicht. Op Piazza Castello is een levensgrote adventskalender waarin het aftellen naar de feestdagen wordt bijgehouden.

In de kelder van Santissima Annunziata kun je een van de grootste en indrukwekkendste kerststallen van Italië bewonderen. Meer dan 200 beelden worden gebruikt om de geboorte van Jezus uit te beelden. Nog niet klaar met de kerststallen? Bezoek dan ook vooral Cortile del Maglio waar je honderden kerststallen kunt bekijken van over de hele wereld. Vlakbij is ook een prachtige kerstmarkt om je inkopen te doen en te genieten van lekkernijen.

Vanaf Amsterdam vlieg je in minder dan twee uur naar Turijn met KLM. Vorig jaar waren er geen vluchten met meer dan drie uur vertraging op deze route.

kerstmarkt met kerststal op plein in turijn

  1. Montpellier, Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse zee ligt Montpellier, een bruisende universiteitsstad. Bezoek de historische wijk Ecusson waar het leven nooit stilligt. Deze wijk is sfeervol, gezellig en vol kleine winkeltjes en cafeetjes. Als je van kunst houdt dan moet je beslist naar het Fabre museum. Veel fransen vinden dit het mooiste museum van Frankrijk (en dat zegt nogal wat). Ook Jardin des Plantes is een bezoek waard, het is de oudste plantentuin van Frankrijk. De mooiste kerstmarkt vind je op Esplanade Charles de Gaulle, maar de hele stad is mooi versierd en ademt de kerstsfeer.

KLM en Air France vliegen in twee uur naar Montpellier. Er waren geen vertragingen van meer dan drie uur naar Montpellier vorig jaar. Wel waren er vijf vluchten geannuleerd waarvan vier van KLM waren.

verlichting wereldbol op plein in montpellier

  1. Salzburg, Oostenrijk

Salzburg is de vierde stad van Oostenrijk met een gezellig en compact stadshart. Het is tevens de geboortestad van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart en was het de woonplaats van de beroemde familie Von Trapp uit de film, The Sound of Music. Je kunt beide huizen bewonderen en deelnemen aan een speciale bustour van The Sound of Music. Bezoek de beroemde Dom van Salzburg en de oude markt. In de kerstperiode kun je in de hele stad sfeervolle kerstmarkten vinden met lekkernijen en versiersels. Salzburg is op zijn mooist in de decembermaand.

Je kunt vanuit Nederland niet direct naar Salzburg vliegen, maar wel vanaf Frankfurt, Düsseldorf of Keulen met Lufthansa en Austrian Airlines.

kerstboom op kerstmarkt plein Salzburg met sneeuw

  1. Göteborg, Zweden

Vrijwel iedereen denkt bij een stedentrip in Zweden aan Stockholm, maar Göteborg is minstens zo leuk om in de decembermaand te bezoeken en een stuk minder toeristisch. Je krijgt het hart van de Zweedse cultuur te zien en de kersthygge waar Scandinavië zo bekend om staat. Bezoek het grote attractiepark Liseberg, wat in deze periode ook de plek is voor de grootste kerstmarkt van Göteborg. Ook zeker een aanrader voor de kids! In het Stadpark Trädgårdsföreningen is zelfs een zingende kerstboom te aanschouwen. Vergeet ook een bezoekje aan de wijk Haga niet. Dit is bij uitstek dé gezelligste wijk van Göteborg met genoeg koffiehuisjes en knusse winkeltjes.

Je kunt direct naar Göteborg vliegen met KLM. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Vorig jaar waren er zeven vluchten van Amsterdam naar Göteborg geannuleerd. Er waren geen vertragingen van meer dan drie uur.

versierde straat met lichtjes en een laag sneeuw in Goteborg Liseberg pretpark

Welke van deze steden staat bovenaan jouw lijstje om te bezoeken in december? Laat het ons weten in een reactie.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De redenen voor vluchtvertraging
Volgende blogartikel
In de winter naar de zon? 7 supertips!
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding