Luchthaven vertraging

Spaans vliegverkeer ontregeld door terugkerend ruimte object

4 november 2022

Vandaag keert het ruimteobject CZ-5B terug naar de aarde. De voorspelling is dat deze vandaag bij Spanje crasht. Vandaar dat vandaag het luchtruim boven Spanje deels gesloten is. En dat zorgt voor een ontregeling van het vliegverkeer.

Een van de grootste stukken ruimtepuin dat zal inslaan op aarde

Het ruimteobject CZ-5B komt terug naar de aarde. Object CZ-5B heeft een massa van 17 tot 23 ton en een grootte van ongeveer 30 meter, waardoor het een van de grootste brokstukken ooit is die terugkeert naar de aarde. Het object is de kern van de raket Mengtian – de de derde module van het Chinese grote modulaire ruimtestation – die op 31 oktober gelanceerd is.

Het object is heel groot en het is aannemelijk dat het uiteindelijk in de oceaan verdwijnt. Maar vanwege zijn omvang wordt de baan van het ruimtepuin goed in de gaten gehouden. De prognose is dat het brokstuk in de buurt van Spanje in de oceaan zal crashen.

In onderstaand plaatje is in het groen de baan te zien van de raket. De raket zal inslaan met een hellingshoek van zo’n 42 graden.

kaart van de wereld

bron: eusst.eu

Sluiting luchtruim boven Spanje

De terugkeer van de raket heeft gevolgen voor het vliegverkeer.
Het Spaanse luchtruim is deels gesloten. Dit zorgt voor veel vertragingen en annuleringen van vluchten.

Is jouw vlucht hierdoor vertraagd of geannuleerd?

Helaas is dit een situatie van overmacht. Uiteraard kan de airline hier niets aan doen. Je kunt dus geen claim indienen voor jouw opgelopen vertraging.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding