Visum aanvragen

Iedereen heeft wel eens van een visum gehoord, maar wat is een visum eigenlijk, wanneer heb je het nodig en hoe kom je dan uiteindelijk aan een visum? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Wat is een visum?

Een visum is eigenlijk jouw ticket om toegang te krijgen tot een bepaald land. Een visum is niet meer dan een stempel of sticker die wordt aangebracht in jouw paspoort. In enkele gevallen is het een los document dat je bij je paspoort moet voegen. Bij het aanvragen van een visum is altijd het originele paspoort nodig. Een visum wordt altijd uitgegeven door het land waar je naartoe reist. Op deze manier kunnen landen controle uitoefenen op wie het land inkomen.

Een visum heeft een beperkte geldigheid. Het is belangrijk dat je het land waarvoor het visum geldig is, verlaten hebt voordat de einddatum is verstreken.

In welke landen heb je een visum nodig?

Als Nederlander heb je geen visum nodig om landen te bezoeken binnen de Europese Unie. Buiten de EU gelden voor elk land andere regels. Of je een visum nodig hebt, is vaak afhankelijk van het feit of je reis voor een zakelijke of toeristische doeleinde is en wat de tijdsduur is van je verblijf. We zullen een aantal landen toelichten, maar het complete overzicht kun je hier bekijken.

Argentinië: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 3 maanden.
Aruba: voor zowel zakelijke reizen als toerisme geen visum nodig.
China: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is een visum verplicht.
Nieuw-Zeeland: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 3 maanden.
Thailand: voor een zakelijk bezoek is een visum verplicht en voor toerisme is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 30 dagen.
Turkije: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is een visum verplicht.
Verenigde Staten: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is een visum verplicht.
Zuid-Afrika: voor zowel zakelijke reizen als toerisme is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Verschillende soorten visa

Er zijn veel verschillende soorten visa. Wij zullen de meest voorkomende bespreken:

Toeristenvisum: dit visum geeft mensen toestemming om een land voor een bepaalde tijd te bezoeken. In de meeste gevallen is dit maximaal 90 dagen.
Zakelijkvisum: bij een zakenvisum gaat het om mensen die naar het betreffende land gaan om een opdracht te doen, maar die in dienst zijn (en blijven) van een Nederlands bedrijf.
Werkvisum: het werkvisum lijkt op het zakelijkvisum, maar deze is geldig voor mensen die in het buitenland in dienst gaan van een lokaal bedrijf.
Transitvisum: het visum geeft toegang tot een land wanneer je op doorreis bent. Dit visum is vaak maar enkele dagen tot een paar uur geldig.
Uitreisvisum: dit visum is nodig om het eigen land te verlaten en wordt dan ook door dit land uitgegeven.

Hoe vraag ik een visum aan?

Een visum aanvragen werkt helaas niet in alle gevallen op dezelfde manier. Voor sommige landen moet je voor vertrek het visum aanvragen, maar er zijn ook landen die het visum verstrekken op het moment van binnenkomst. Als je het visum in Nederland moet aanvragen, is het belangrijk dat je hier ruim de tijd voor neemt. De aanvraagprocedure van het visum is per land namelijk verschillend.  Je kunt een visum aanvragen bij de ambassade/consulaat van het aankomstland of via gespecialiseerde bedrijven. Door de aanvraagprocedure voorafgaand aan de reis, kan het land jou toegang weigeren en geen visum uitgeven.

Hoef je van tevoren geen visum aan te vragen, maar ontvang je deze bij aankomst? Dan kun je ook kiezen voor ‘visum on arrival’. Dit houdt in dat je alle formulieren voor het verkrijgen van het visum al hebt ingevuld. De procedure voorkomt dat je lang moet wachten bij aankomst. Houd er rekening mee dat er ruimte in je paspoort moet zijn voor het visum en dat je nog moet betalen. Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt, aangezien pinnen in de meeste gevallen niet mogelijk is. Je kunt betalen met de lokale valuta of dollars. Het is niet mogelijk om te pinnen op luchthavens als je nog niet door de douane bent geweest.

Fotocredits: flickr.com

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Estonian Air failliet: géén compensatie voor gedupeerde luchtvaartpassagiers
Volgende blogartikel
5 tips voor vliegen met kinderen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding