Luchthaven vertraging

Staking Ryanair België tijdens de start van de meivakantie – 22, 23, 24 april 2022

21 april 2022

Het personeel van Ryanair België heeft aangekondigd 22, 23 en 24 april te gaan staken. De consequenties daarvan zijn groot. De staking treft naar verwachting 180 tot 200 vluchten, waardoor 37.000 passagiers een ellendig begin van de meivakantie te wachten staan.

Er is een troost voor die duizenden gedupeerde passagiers, de stakingen kunnen Ryanair verweten worden en daardoor hebben zij volgens verordening 261/2004 recht op een vergoeding.

Behoor jij tot een van de gedupeerde passagiers? Vraag dan gelijk jouw vergoeding aan!

vliegtuig ryanair op landingsbaan bij blauwe lucht

Het personeel van Ryanair België had bijna geen slechter moment kunnen kiezen om te gaan staken. Precies met de start van de meivakantie legt het Belgische personeel van Ryanair het werk neer. 
Duizenden mensen uit België én Nederland die op vakantie gaan en vliegen met Ryanair zullen hierdoor in de problemen komen.

Jouw rechten bij staking

Wat als jouw vlucht ernstige vertraging heeft of geannuleerd wordt als gevolg van deze staking? Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van wie verantwoordelijk gesteld kan worden voor de staking. Is er bijvoorbeeld een staking van het security-personeel, dan kan dit de airline niet aangerekend worden en heb je dus geen recht op een vergoeding. Maar in dit geval betreft het eigen personeel van Ryanair. Dat houdt in dat Ryanair verantwoordelijk gesteld kan worden en dat jij als gedupeerde passagier recht hebt op een compensatie. EUclaim helpt jou daarbij.

Wat is de hoogte van de vergoeding die je kunt krijgen?

De hoogte van jouw vergoeding is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de vertraging die je oploopt om op jouw eindbestemming te komen. Heb je meer dan 2 uur vertraging? Dan heb je recht op ‘verzorging’ door de airline. Dat houdt in dat Ryanair jou moet voorzien van eten en drinken. Heb je meer dan 3 uur vertraging? Dan kun je een claim indienen.

De hoogte van het bedrag waar je dan recht op hebt, is niet afhankelijk van de ticketprijs, maar deze is vastgelegd vanuit de Verordening en wordt berekend op basis van jouw vluchtafstand. Is jouw vluchtafstand minder dan 1500km, dan heb je recht op €250 vergoeding. Per ticket. Dus bijvoorbeeld als je naar Italië, Noord-Spanje of Noord-Griekenland vliegt. Is jouw vluchtafstand meer dan 1500km, dan heb je recht op €400 vergoeding. Hier heb je recht op als je bijvoorbeeld naar Turkije of de Canarische Eilanden vliegt.

Waarom gaat het personeel van Ryanair België eigenlijk staken?

Medewerkers van Ryanair zijn niet tevreden over hun arbeidsvoorwaarden. In 2018 zijn er ook grootschalige stakingen geweest. Destijds hebben deze stakingen geleid tot het oprichten van een vakbond. Inmiddels zijn we 4 jaar verder, maar komen de partijen nog steeds niet uit de voorwaarden.

Ook voor de medewerkers van Ryanair is er een troost. Andere airlines staan te springen om personeel.

 

Ontvang geld terug

Heb jij meer dan 3 uur vertraging opgelopen door de staking van Ryanair België? Krijg een compensatie en dien een claim in.

Meer over stakingen en Ryanair

 • 2021-05-04

  Hoe staat het nu met.. de personeelsstakingen van Ryanair uit 2018

  In de nieuwe rubriek ‘hoe staat het nu met..’ werpt EUclaim een terugblik op bijzondere momenten in de luchtvaart. Onze eerste terugblik zijn de stakingen van het eigen personeel van Ryanair in 2018. Deze stakingen hadden een behoorlijke impact op het vliegverkeer en een sluiting van een basis op Eindhoven Airport als gevolg. EUclaim vertelt over de (lopende) processen als gevolg van de Ryanair stakingen.

 • 2018-09-10

  Jouw rechten bij nieuwe stakingen van Ryanair cabinepersoneel

  De vakbond FNV is al een tijdje in gesprek met luchtvaartmaatschappij Ryanair, maar er is nog steeds geen akkoord bereikt. Cabinepersoneel bereidt daarom nieuwe stakingen voor.

 • 2016-04-01

  Jouw rechten bij een staking

  Er is niets vervelender dan dat je vlucht wordt geannuleerd of dat je urenlang aan het wachten bent op een luchthaven. Je mist een belangrijke afspraak of je kunt minder lang genieten van je welverdiende vakantie. Afgelopen maand staakte de Franse luchtverkeersleiding (ATC) al twee keer en dit had grote gevolgen voor veel passagiers.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding