EUclaim int vele miljoenen van luchtvaartbedrijven

BRUMMEN - Vliegbedrijven denken dat hun reizigers gek zijn. Hendrik Noorderhaven van EUclaim wordt daar woedend om: „De arrogantie van de maatschappijen!" Wij hebben inmiddels meer dan 40.000 claims ingediend en zijn hiermee de grootste in Nederland.

“Iedere passagier die méér dan drie uur te laat aankomt, heeft in principe recht op schadevergoeding“, rekent Noorderhaven voor. „Die vergoeding kan, afhankelijk van de afstand, oplopen tot € 600 per persoon, net als bij annulering of instapweigering.”

EUclaim heeft intussen miljoenen geïnd en nog voor zeven miljoen euro aan claims lopen bij diverse vliegmaatschappijen, die Noorderhaven beschouwen als ’de schrik van de luchtvaart’.

Luchtvaartmaatschappijen beroepen zich vaak op overmacht. „Maar een kapotte motor of een andere technische storing is geen overmacht. Wél als de luchthaven wegens hevige sneeuwval gesloten is”, legt Noorderhaven uit.

Honderden bewijzen heeft hij in handen dat luchtvaartmaatschappijen hun reizigers de gekste verhalen op de mouw spelden. Schampert: „Die domme reiziger is immers tóch niet bij machte om aan te tonen dat ’t anders zit. Die moet maar geloven wat de airline zegt.”

“Zo’n vliegbedrijf zegt rustig: er is een technisch probleem, terwijl het vliegtuig ergens anders vliegt, omdat met een tussendoorcharter veel geld kan worden verdiend. ArkeFly doet dat soort dingen, maar doordat wij konden aantonen dat hun zogenaamd kapotte vliegtuig ergens anders vloog, hebben ze nu een probleem. Want wij claimen tonnen voor alle reizigers die ze dagenlang lieten wachten.”

Op de computerafdeling van EUclaim kunnen alle vliegbewegingen op de wereld nauwgezet worden gevolgd, tot twee jaar terug. „Hierdoor kunnen we precies zien dat door de airlines geclaimde overmacht vaak iets héél anders was”, verzucht Noorderhaven (55), wiens zoon Tjitze (31) en dochter Adeline (29) intussen ook in het spraakmakende incassobedrijf werken.

Uitspraak Europees Hof

Sinds de uitspraak eind vorig jaar van het Europees Hof, die reizigers bij een aankomstvertraging van méér dan drie uur recht geeft op vergoeding, heeft EUclaim 26.000 eerder afgewezen klanten (met vertragingen van minder dan een etmaal, maar méér dan drie uur) per brief geïnformeerd dat hun schadevordering alsnog wordt ingediend bij de vliegbedrijven. „Ik zeg altijd: het is gevonden geld”, glundert Noorderhaven. „De luchtvaartsector moet het maar zien als een aansporing om op tijd te vliegen.”

„Teken niks”, waarschuwt EUclaim luchtreizigers die te maken krijgen met annulering, weigering of vertraging. „Maak met je mobieltje een foto van jezelf bij een klok op het vliegveld.”

“Accepteer nooit vouchers. Die zijn beperkt houdbaar en dikwijls nergens anders in te wisselen dan aan boord bij de betreffende maatschappij. Je hebt recht op cash! Teken ook nooit voor finale kwijting. Arke en Transavia zijn daar sterk in. Het mag niet, maar ze doen het gewoon.”

Luchtvaartbedrijven maken volgens EUclaim veelvuldig misbruik van hun machtspositie. „Zij leven letterlijk in de wolken, hebben jarenlang hun eigen wetten en regels kunnen opstellen. Het is vliegen en bedriegen. Passagiers wachten wel, terwijl wij met ons vliegtuig elders eventjes wat bijverdienen. Het gebeurt zó vaak, ook op Schiphol.”

“Weten die reizigers veel! Als er eens een reiziger opstaat die over zijn rechten begint, doen luchtvaartbedrijven werkelijk álles om daar onderuit te komen. Al weten veel reizigers dat niet, zij zijn contracthouder. Een ticket is een vervoerscontract. Luchtvaartbedrijven plegen geregeld contractbreuk.”

“Maar zolang passagiers na een correcte landing klappen voor de gezagvoerder, hebben we nog een lange weg te gaan. Ik heb in de trein nog nooit één reiziger horen klappen als de trein precies voor het perron stil staat…”

Verordening 261/2004

Sinds februari 2004 bestaat er binnen de Europese Unie een wet die uw rechten als luchtvaartpassagier regelt. Passagiers kunnen in geval van vertraagde, omgeboekte, geannuleerde of overboekte vluchten schadevergoeding krijgen. De vlucht moet dan als vertrekpunt een Europese luchthaven hebben of het vliegtuig moet in een Europese lidstaat landen en worden uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij

Vereiste is dat u op tijd bent ingecheckt, er een vertraging was van minimaal 3 uur en er geen sprake was van overmacht.

U kunt proberen de schadevergoeding zelf terug te krijgen middels een brief aan de vliegtuigmaatschappij of een organisatie inschakelen die u hierbij helpt. EUclaim dient als u voldoet aan de voorwaarden de claim voor u in. Hiervoor betaalt u een succesfee en administratiekosten.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Schiphol gaat drukste weekend in
Volgende blogartikel
Vonnis Rechtbank Haarlem
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding