Dreamliners aan de grond na noodlanding

De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) houdt haar vloot Boeing 787 toestellen voorlopig aan de grond.

ANA besloot alle toestellen te laten inspecteren nadat een van de Dreamliners woensdag een noodlanding moest maken. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij aan persbureau Reuters.

De piloot van het ANA-toestel maakte een kwartier na het opstijgen melding van rook in de cockpit en besloot het vliegtuig aan de grond te zetten in het westen van Japan.

De 129 passagiers en 8 bemanningsleden moesten het toestel evacueren. Voor zover bekend raakte niemand daarbij ernstig gewond.

Wat precies misging aan boord van de Dreamliner is nog niet bekend. Volgens de meetinstrumenten aan boord was er een probleem met een batterij. Ook zou de piloot iets vreemds hebben geroken.

Japan Airlines

Na de noodlanding liet ANA weten de Dreamliners aan de ketting te leggen terwijl de toestellen worden onderzocht.

Naar aanleiding van de noodlanding heeft ook Japan Airlines besloten haar vloot van zeven Dreamliners tot nader order aan de grond te houden. Dat meldt BBC News.

De maatschappijen zeiden niet hoelang ze hun toestellen aan de grond willen houden.

Vijftig Dreamliners

All Nippon Airways en Japan Airlines gebruiken samen bijna de helft van de vijftig Dreamliners (17 en 7 Dreamliners) die tot op de dag van vandaag zijn geleverd door Boeing aan luchtvaartmaatschappijen.

Air India heeft zes Dreamliners in gebruik en heeft laten weten de veiligheid van de Dreamliners nader te bekijken, aldus Reuters.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zegt vooralsnog de bestelling van 15 Dreamliners niet te annuleren.

Zorgen

Het Japanse ministerie van Transport sprak na de noodlanding over een ernstig incident, dat tot een ongeval had kunnen leiden.

De minister van Transport Akihiro Ota had dinsdag nog gewaarschuwd dat de mankementen aan de Dreamliner de Japanse regering zorgen baren.

Problemen

De relatief nieuwe Boeing 787 Dreamliner wordt al enige tijd geplaagd door problemen. Zo werd begin januari een scheur ontdekt in het cockpitraam van een Dreamliner van ANA. Bij een ander toestel van de maatschappij werd een brandstoflek geconstateerd.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA maakte eerder bekend onderzoek te doen naar het nieuwe toestel van Boeing. Daarbij wordt vooral gekeken naar de elektrische systemen van de Dreamliner.

KLM

Air France/KLM heeft 25 787 Dreamliners in bestelling staan. De eerste toestellen, een verlengde versie van de vliegtuigen waarmee de problemen zich nu voordoen, worden in 2015 verwacht.

Een woorvoerder van de KLM laat weten dat er voorlopig niet naar een alternatief wordt gekeken: “We houden de kinderziektes van de Dreamliner nauwgezet in de gaten, maar hebben voorlopig nog geen reden om ons zorgen te maken of de levering wel door kan gaan.”

Bron: Nu.nl 16 januari 2013

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Boeing 787 Dreamliner maakt nog geen droomvluchten
Volgende blogartikel
Opheldering over gemiste aansluiting
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding