Rechtbank Brussel oordeelt tegen no-showclausule KLM en Air France

De rechtbank in Brussel heeft KLM Air France een dwangsom opgelegd van €2500 per dag dat de ‘no-showclausule’ in werking blijft. Belgische consumentenorganisatie ‘Test Aankoop’ had een zaak aangespannen tegen de luchtvaartmaatschappij.

KLM vliegtuig gaat landen op Schiphol

Inhoud van de no-showclausule

Test Aankoop was naar de rechter gestapt vanwege de ‘no show clausule’ van KLM en Air France. Deze clausule geldt wanneer passagiers een ticket kopen met verschillende reisonderdelen. Dit kunnen vluchten, maar ook een aansluitende trein of bootreis zijn. Mocht de passagier een onderdeel van de reis missen, worden de vervolgonderdelen automatisch geannuleerd, ook wanneer de passagier de overige reisonderdelen toch weet te halen. De passagier is in deze gevallen zijn of haar ticket én geld kwijt.

Rechter legt dwangsom op wegens oneerlijkheid en onduidelijkheid clausule

De rechtbank van Brussel is van mening dat de clausule niet duidelijk is. Zo is het volgens de rechter niet duidelijk of passagiers hun reis kunnen voortzetten of niet. Ook als er meerdere vluchten uit het pakket niet gebruikt zijn. Daarnaast is het niet duidelijk dat passagiers de overige vluchten wél kan gebruiken als hij of zij daar extra voor betalen. Naast Test Aankoop wil ook de consumentenbond juridische stappen ondernemen tegen de no-show clausule in Nederland.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Faillissement dreigt bij Adria Airways
Volgende nieuwsitem
Kantonrechter Arnhem vindt dat Ryanair passagiers hindert met algemene voorwaarden
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding