Luchthaven vertraging

Gaan de NS stakingen voor problemen zorgen in het vliegverkeer?

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgever NS lopen alles behalve gestroomlijnd. Het NS personeel heeft daarom een estafettestaking aangekondigd en leggen het werk neer. Uiteraard heeft dit consequenties voor de vakantiegangers of zakenreizigers die hun reis beginnen met de trein om op het vliegveld te komen. Hoe ga jij voorkomen dat je jouw vlucht mist?

NS stakingen vliegverkeer

Wat is een estafettestaking?

Bij een estafettestaking legt het personeel in verschillende regio’s het werk voor één dag neer. In het geval van de NS stakingen gaat het om de volgende regio’s:

  1. Noord 24 augustus
  2. West 26 augustus
  3. Noordwest 29 augustus
  4. Midden 30 augustus
  5. Oost & zuid 31 augustus

Het lijkt daardoor of de NS stakingen alleen lokaal invloed hebben maar niets is minder waar.

Waarom gaat het NS personeel staken

De vakbonden hebben een eis op tafel gelegd om het brutoloon met €100 te verhogen met een minimaal uurloon van €14. Ze vragen ook een eenmalige compensatie voor de inflatie vanaf 2023 van €600. De NS heeft dit van tafel geveegd waardoor de NS medewerkers zich genoodzaakt voelen om te gaan staken.

Consequenties NS stakingen

De regio’s zijn duidelijk maar wat als er treinen in Groningen staan voor onderhoud op 24 augustus, die eigenlijk in Arnhem ingezet moeten worden. Deze treinen komen op die dag niet in Arnhem aan en rijden dus niet. De stakingen kunnen voor flink wat onrust zorgen in het gehele land, dus ook voor reizigers die naar een vliegveld reizen.

De vakbonden hebben aangegeven dat wanneer ze er niet uitkomen na deze estafettestaking, er landelijke NS stakingen volgen.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Wat kun je doen

Wil jij op de geplande stakingsdagen gebruik maken van de trein om op het vliegveld te komen? Let er goed op dat jouw trein en eventuele aansluitingen wel rijden.

Om vertraging te voorkomen kun je natuurlijk op zoek gaan naar een alternatief. Laat je afzetten door familie of vrienden, kom met eigen vervoer en parkeer op de luchthaven of kijk of er mogelijkheden zijn met de bus.

NS heeft wel een tegemoetkoming of geld terug wanneer er georganiseerde stakingen zijn door NS personeel. Lees hier meer over op de website van NS.

Conclusie

Ja, de NS stakingen kunnen zeker voor onrust gaan zorgen in het vliegverkeer. Zorg er dus voor dat je goed voorbereidt op reis gaat en op tijd op de airport aanwezig bent om jouw vlucht niet te missen.

Heb jij problemen ondervonden tijdens je vlucht?

Heb jij problemen ondervonden met jouw vlucht? Check hier of je recht hebt op een vergoeding.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding