Luchthaven vertraging

Zo scoor je goedkope tickets!

20 oktober 2021

Een vlucht binnen Europa of helemaal richting Azië: vliegtickets blijven een flinke hap uit je reisbudget. Het is daarom een kunst om je vliegticket zo goedkoop mogelijk te scoren, waardoor je meer geld overhoudt voor leuke dagtripjes of een luxer hotel aan het strand. Maar hoe zorg je nu ervoor dat jouw vliegticket de laagste prijs heeft? Daar geven we je graag een aantal tips voor!

Paspoort met vliegtickets in tas

Boek je vliegtickets op tijd

Het schijnt dat vliegtickets vanaf 8 maanden tot 7 weken voor vertrek het goedkoopst zijn, maar hiervan zijn nog geen harde cijfers bekend. Een vliegticket wordt namelijk een jaar van tevoren aangeboden door de luchtvaartmaatschappij. Dan zijn de vliegtickets niet het goedkoopst, want ze zijn zojuist geplaatst op de website. Daarentegen is het wel belangrijk om er alsnog vroeg bij te zijn, omdat alle klasse stoelen (bijvoorbeeld Economy en Business) dan nog beschikbaar zijn. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om verschillende klasse stoelen te kiezen, waardoor je kunt bepalen hoeveel je uitgeeft aan een vliegticket voordat er alleen nog duurdere stoelen over zijn.

Verander van luchthaven

Waarom zou je vertrekken vanaf Schiphol? Er zijn nog veel meer vliegvelden in Nederland waar je goedkopere tickets kunt scoren en daarbij ook nog eens sneller door de beveiliging heen bent. Dat scheelt tijd en geld, een win-winsituatie! Zo kun je vanaf Eindhoven, Rotterdam of Groningen vliegen, maar helaas zijn de keuzes in aantal bestemmingen wel beperkt. Ook kun je vertrekken vanaf Brussel of Düsseldorf, wat een hoop geld kan schelen als je een verre vlucht gaat maken naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Meld je aan voor nieuwsbrieven

Werelddeal Weken van KLM of Treasure Hunt van Qatar Airways? Met enige regelmaat stunten luchtvaartmaatschappijen met goedkope tickets en leuke acties, waar je als eerste vanaf weet als je staat ingeschreven voor de nieuwsbrieven. Niet alleen zijn er vliegtickets beschikbaar voor vluchten binnen Europa, maar ook verre vluchten naar bijvoorbeeld Singapore zijn er voor een aantrekkelijke prijs beschikbaar. Tip: wacht niet te lang met boeken van je vliegticket, want er is een grote kans dat je ticket na een paar uur vergeven is.

Wees flexibel

Als goedkoopste reisdagen staan dinsdag, woensdag en donderdag aangegeven. Als beste optie kun je terugreizen op dinsdag, woensdag of zondag. Echter kun je bij verschillende luchtvaartmaatschappijen kijken per maand op welke dagen je het goedkoopst kunt reizen. Als je flexibel bent, kun je switchen tussen de dagen waardoor je de goedkoopste optie krijgt.

Gebruik tools als Google Flights

Op verschillende websites kun je zoeken naar de goedkoopste vliegtickets. Door de hoeveelheid websites is het soms lastig om de goedkoopste mogelijkheid eruit te filteren. Daarom is het een aanrader om verschillende tools te gebruiken, bijvoorbeeld de ITA Matrix Tool en Google Flights. Je gebruikt de ITA Matrix Tool om de goedkoopste vliegtickets te zoeken door meerdere vliegvelden te selecteren en hierbij aan te geven met welke klasse wilt vliegen. Dit is echter een ingewikkeld systeem, waardoor Google Flights ook een goede mogelijkheid is. Je krijgt hierbij ook links naar de aanbieder met een bijhorende prijs.

Maak gebruik van handbagage

Ga je op een korte trip? Dan kun je net zo goed alleen gebruik maken van handbagage. Je bent tegenwoordig veel kwijt als je ruimbagage erbij boekt bij een budgetmaatschappij. Tegenwoordig moet je soms ook bijbetalen voor een handbagage koffer, maar dit weegt vaak niet op tegen de kosten van ruimbagage. Let hier overigens wel op dat je de toegestane formaat rolkoffer meeneemt, anders wordt het alsnog een dure trip.

Vluchtproblemen?

EUclaim helpt! Voor alle soorten vluchtproblemen kunnen wij een helpende hand bieden, van vertraagde of geannuleerde vluchten tot verdwenen koffers. Heb je te maken gehad met vluchtproblemen en ben je benieuwd waar je recht op hebt? Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je het al!

Meer over vliegen en prijzen

 • 2021-06-17

  Brandstofprijzen sky high! Stijgt de vliegticketprijs ook?

  Als je de auto voltankt op het tankstation voel je de hoge prijs direct in je portemonnee. Je zou denken dat de hoge brandstofprijzen direct effect hebben op de prijs die jij voor je vliegticket betaalt. Deze aanname blijkt niet helemaal te kloppen. EUclaim legt uit wat de relatie is tussen de hoge brandstofprijzen en de kosten van jouw vliegticket.

 • 2019-01-23

  De voor- en nadelen van vroeg je vakantie boeken

  Waar de ene vakantieganger het liefst al in december/januari zijn zomervakantie boekt doet de ander dit een maand of zelfs een week van tevoren! Voor de ene vakantie kan vroeg boeken heel voordelig zijn, voor de andere vakantie juist totaal niet. Wat zijn de voordelen en nadelen van vroeg je vakantie boeken? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • 2021-08-05

  Low-budget reizen: hoe doe je dat?

  Wil je (misschien deze zomer) nog op reis, maar kun jet het niet breed laten hangen? Je kunt tegenwoordig voor een klein budget al een leuke reis maken: binnen of buiten Europa. Benieuwd naar hoe je dit doet? Ik geef je graag tips over goedkope vliegtickets, hotels en leuke bestemmingen waar je gerust nog een extra drankje kunt bestellen. Zo blijft er na je vakantie toch nog wat geld over op je rekening.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding