Luchthaven vertraging

Vliegen met sneeuw? Hier moet je op letten!

20 oktober 2021

Het veroorzaakt een ontregelde dienstregeling in het openbaar vervoer en lange files op de snelweg. In Nederland maak je het niet vaak mee, maar een flinke pak sneeuw kan voor een hoop problemen zorgen. Ook het vliegverkeer moet rekening houden met winterse neerslag. Benieuwd waar je op moet letten met vliegen in de sneeuw? Lees dan verder!

Vliegtuig op landingsbaan in de sneeuw

Sneeuw op Schiphol

Er valt hoogstens een paar dagen in het jaar sneeuw in Nederland. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden om hier mee om te gaan  op Schiphol Airport dan op luchthavens in Scandinavische landen bijvoorbeeld. Je hebt hier vaker last van winterse neerslag en daarom zijn er speciale sneeuw teams in dienst. Zij maken de landingsbanen sneeuw- en ijsvrij door gebruik te maken van hightech sneeuwschuivers. Dit kunnen ze overigens niet continu doen, want het sneeuwvrij maken van de landingsbanen kost veel tijd. 

Mocht er een flinke pak sneeuw in Nederland vallen, dan worden de landingsbanen op Schiphol ook sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Hiervoor worden twee teams en twaalf wagens opgeroepen die dag en nacht aan de slag gaan met de sneeuw. Het duurt echter vrij lang om een landingsbaan sneeuwvrij te maken op Schiphol, omdat een landingsbaan drie tot vier kilometer lang is. Met sneeuwval zijn er daarom slechts een beperkt aantal landingsbanen beschikbaar.

Vluchtvertraging door sneeuw

Tijdens het ijsvrij maken van de landingsbaan rijdt er een karretje achter de sneeuwschuiver aan. Dit karretje meet de grip op het wegdek en geeft alle informatie door aan de piloot. Vervolgens wordt er een beslissing gemaakt of het wegdek goed genoeg is om te landen. Mocht het nog niet goed genoeg zijn, dan maakt de piloot nog een extra rondje in de lucht.

Wanneer er sprake is van winterse neerslag kunnen niet alle banen gebruikt worden. Dit betekent dat vliegtuigen en de crew, maar ook passagiers niet op tijd kunnen vertrekken. De vertragingen zorgen vaak voor een domino-effect op Schiphol; een vertraagde vlucht heeft namelijk invloed op de volgende vluchten. Daarnaast kan een luchtvaartmaatschappij ook bepalen om met informatie van KMNI vooraf vluchten te annuleren. Zo boekt luchtvaartmaatschappij KLM de passagiers om naar een latere vlucht, zodat ze alsnog op hun eindbestemming komen.

Waar heb je recht op bij sneeuw?

Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is vanwege sneeuw, dan heb je helaas geen recht op vergoeding. Dit wordt namelijk gezien als een buitengewone omstandigheid. Een buitengewone omstandigheid is een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft. Dit kan bijvoorbeeld een medische noodlanding zijn en staking van derden, maar ook slechte weersomstandigheden zoals sneeuw en mist.

Mocht je vluchten meer dan twee uur vertraagd zijn, dan heb je wel recht op verzorging. Hierbij kun je denken aan een eten en drinken, meerprijs van een nieuw vliegticket of een hotelovernachting. Ik help je graag met het terugkrijgen van de gemaakte kosten

Vlucht vertraagd?

Is jouw vlucht vertraagd door sneeuw of om een andere reden? Of weet je de reden van de vertraging niet? EUclaim helpt je graag verder! Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt.

Meer over vliegen met slecht weer

 • 2017-04-06

  Flinke toename verstoorde vluchten door slecht weer

  Het vliegverkeer heeft in het eerste kwartaal van 2017 veel last gehad van slecht weer. Het aantal ernstig vertraagde of geannuleerde vluchten van en naar Nederlandse luchthavens lag daardoor in de eerste drie maanden van het jaar meer dan twee keer zo hoog als een jaar eerder.

 • 2014-12-02

  De meest voorkomende redenen voor vluchtvertraging

  Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende redenen voor een vluchtvertraging? Wij hebben dit eens nader bekeken en zijn er achter gekomen dat buitengewone omstandigheden zelden de reden zijn voor vluchtvertragingen.

 • 2017-01-05

  Mist, regen en storm in het vliegverkeer

  Het weer gooit nog al eens roet in het eten voor passagiers. Voornamelijk het najaar en voorjaar brengen veel problemen met zich mee. De mist van december 2016 heeft er zelfs voor gezorgd dat de maand in de top vijf is gekomen van meeste incidenten van de afgelopen vijf jaar. Vooral de laatste week van het jaar was het elke dag raak in het westen van Nederland.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding