Voor de eerste keer vliegen, wat kun je verwachten?

Als je voor de eerste keer gaat vliegen is het moeilijk in te schatten wat je kan verwachten. Het is verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. EUclaim geeft je tips waar je rekening mee moet houden en hoe alles werkt. Zo ga jij zelfverzekerd voor de eerste keer op vliegvakantie.

passagier wacht op luchthaven en kijkt naar zonsondergang

Goede voorbereiding bij de eerste keer vliegen

Ga jij voor het eerst vliegen? Dan is het misschien niet helemaal duidelijk hoe alles werkt. Er zijn namelijk veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste tips voor als je de eerste keer gaat vliegen is om alles tijdig voor te bereiden. Zo heb je alle tijd om zaken voor te bereiden en eventuele onduidelijkheden na te vragen bij je vliegtuigmaatschappij. In dit blog komen de volgende zaken ter voorbereiding aan de orde:

Denk aan je reisdocumenten

Bij een vliegreis is het altijd van groot belang dat je in het bezit bent van de juiste reisdocumenten. Neem je paspoort mee (denk aan de geldigheidsdatum!), je boardingpass en indien nodig een visum. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende betaalmiddelen bij je hebt. Denk aan je betaalpas, een creditcard (optioneel) en wat contant geld dat je in geval van nood kunt gebruiken of wisselen. Tip: als je voor de eerste keer gaat vliegen weet je misschien niet dat je betaalpas niet voor ieder werelddeel is geactiveerd. Controleer dit via het internetbankieren van jouw bank en zorg ervoor dat je betaalpas aanstaat voor het werelddeel waar jij naartoe gaat.

Online inchecken, ook bagage

Voor de eerste keer inchecken kan spannend zijn. De snelste manier is om je thuis in te checken. Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je vanaf 48 of 24 uur van tevoren online inchecken via hun website of een app. De boardingpass die je ontvangt nadat je bent ingecheckt kun je printen, maar het is vaak ook toegestaan om hem op de luchthaven te laten scannen vanaf je smartphone. Als je thuis bent ingecheckt, kun je op de luchthaven na het eventueel afgeven van je bagage direct door naar security.

Inchecken aan balie of via selfservice kiosk

Het is ook mogelijk om in te checken aan de balie op de luchthaven. Wellicht vind je dat de prettigste optie als je voor de eerste keer gaat vliegen. Houd er bij deze optie wel rekening mee dat het wat extra tijd kan kosten. Hoe werkt het? Check de website van de luchthaven of kijk op de informatieschermen in de vertrekhal om te zien bij welke balie je moet zijn om in te checken. Vervolgens helpt de baliemedewerker je met inchecken en met je bagage drop-off.

Op sommige luchthavens – zoals Schiphol Airport – staan selfservice check-in kiosks in de vertrekhallen. Ook dat is een mogelijk om jezelf in te checken en een boardingpass te printen. Op zowel Schiphol als Eindhoven Airport kun je trouwens ook je eigen bagage inchecken.

Hoelang van tevoren moet je op de luchthaven zijn?

Als je voor de eerste keer gaat vliegen ben je wellicht nog onbekend met hoelang je van tevoren op de luchthaven moet zijn. Het is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij en van je bestemming. Hou in ieder geval de adviestijd aan van jouw vliegtuigmaatschappij. Je dient rekening te houden met ongeveer twee uur voor vertrek voor vluchten binnen Europa en drie uur voor intercontinentale vluchten. Let op: de incheckbalies sluiten vaak 45 minuten voor vertrek!

Houd rekening met extra tijd op de luchthaven

Tijdens drukke vakantieperiodes is het raadzaam om wat extra tijd in te calculeren. De kans is dan namelijk groot dat er langere wachttijden zijn. Dit staat vaak aangegeven op de website van de luchthaven. Of reis je wellicht met een huisdier, afwijkende bagage of heb je speciale assistentie nodig vanwege een beperking? Zorg er dan ook voor dat je extra tijd hebt. Maar als je voor de eerste keer gaat vliegen vind je het misschien sowieso wel prettig om wat meer de tijd te nemen?

Comfortabel reizen

Tijdens jouw eerste vlucht is het belangrijk dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Draag bijvoorbeeld comfortabele kleding zoals een wat lossere broek en neem een trui of vest mee in je handbagage. In het vliegtuig kan het soms best koud zijn door de airco! Hou er ook rekening mee dat je voeten tijdens het vliegen kunnen uitzetten. Tip: een paar lekkere sokken kan geen kwaad voor als je tijdens je eerste vliegreis je schoenen uit wil trekken.

Tips aan boord van het vliegtuig

Drink veel water en laat koffie en alcohol zoveel mogelijk achterwege. Een handige tip is om een hervulbare fles mee te nemen zodat je deze in het vliegtuig kan vullen. Neem een klein potje dagcrème en lippenbalsem mee om je huid en lippen soepel te houden. Zorg er ook voor dat je af en toe in beweging bent tijdens de vlucht: loop wat heen en weer of doe wat oefeningen in je stoel. Tijdens de landing kun je last krijgen van je oren, neem daarom wat kauwgom mee. Er zijn ook speciale ‘earplanes’ oordoppen te koop om de druk op de oren te verminderen.

Overige tips voor als je voor het eerst gaat vliegen

Het kan zijn dat je onzeker bent over de eerste keer vliegen. We geven nog een aantal tips die je onzekerheid helpen beperken:

Vorig blogartikel
Arke vertragingen: het venijn zit hem in de staart
Volgende blogartikel
Piloot Alitalia bang voor zuchtje wind

7
Geef een reactie

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anoniem

Handige website heeft erg geholpen ✈️?

Anoniem

Geldt dat ook voor een reis van 6,5 uur

Kee

De kauwgom moet je toch na de douane kopen toch? En niet van te voren meenemen of mag dat wel??

Hallo Kee

Kauwgom mag je van te voren gewoon meenemen.
Dat is dus geen probleem.
~ Daniël

Vragen? Chat of bel