Luchthaven vertraging

Voor de eerste keer vliegen

Bereid je voor op je eerste keer vliegen met deze tips

Als je voor de eerste keer gaat vliegen is het moeilijk in te schatten wat je kan verwachten. Het is verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. EUclaim geeft je tips waar je rekening mee moet houden en hoe alles werkt. Zo ga jij zelfverzekerd voor de eerste keer op vliegvakantie.

Voorpret vliegen begint thuis al

Voordat je ook maar het vliegtuig ruikt, ben je al met je vlucht bezig. Niet gek, als het de eerste keer is dat je gaat vliegen. Hier een paar tips om ervoor te zorgen dat niet alleen je ervaring op het vliegveld en in het vliegtuig optimaal zijn, maar ook hoe je het meeste voorpret kan hebben.

Boek je vlucht ruim van tevoren. Dit zal je helpen om de beste prijzen te krijgen en je de zekerheid geven dat je stoel hebt. Want zeg nou eerlijk, niets zo lekker als een paar tientjes besparen.

Denk bij het boeken alvast na over je reis en de bagage mee wil nemen. Soms moet je namelijk extra betalen als je meer mee wil nemen dan alleen je handbagage. 

 • Ga je voor het eerst vliegen?

  Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
  Deel je vluchtgegevens

Ditzelfde geldt ook voor het inpakken van je koffer. Je kan er voor kiezen om je hele hebben en houden mee te nemen, maar je kan ook vooruitplannen.

Stel dat je een lang weekend naar Lissabon gaat, dan volstaat het om wat leuke kleding voor in de stad mee te nemen. Misschien nog een extra outfit voor als je uit gaat, maar dan ben je er wel. Ook hoef je geen grote potten en tubes mee te nemen, maar kan je kleinere reisvarianten kopen bij de drogist.

Goede voorbereiding bij de eerste keer vliegen

Ga jij voor het eerst vliegen? Dan is het misschien niet helemaal duidelijk hoe alles werkt. Er zijn namelijk veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste tips voor als je de eerste keer gaat vliegen is om alles tijdig voor te bereiden. Zo heb je alle tijd om zaken voor te bereiden en eventuele onduidelijkheden na te vragen bij je vliegtuigmaatschappij.

In dit blog komen de volgende zaken ter voorbereiding aan de orde:

Reisdocumenten

Bij een vliegreis is het altijd van groot belang dat je in het bezit bent van de juiste reisdocumenten. Neem je paspoort mee (denk aan de geldigheidsdatum!), je boardingpass en indien nodig een visum. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende betaalmiddelen bij je hebt. Denk aan je betaalpas, een creditcard (optioneel) en wat contant geld dat je in geval van nood kunt gebruiken of wisselen.

Tip: als je voor de eerste keer gaat vliegen weet je misschien niet dat je betaalpas niet voor ieder werelddeel is geactiveerd. Controleer dit via het internetbankieren van jouw bank en zorg ervoor dat je betaalpas aanstaat voor het werelddeel waar jij naartoe gaat.

Online inchecken, ook bagage

Voor de eerste keer inchecken kan spannend zijn. De snelste manier van inchecken is online vanuit huis. Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je vanaf 48 of 24 uur van tevoren online inchecken via hun website of een app. De boardingpass die je ontvangt nadat je bent ingecheckt kun je printen, maar het is vaak ook toegestaan om hem op de luchthaven te laten scannen vanaf je smartphone. Als je thuis bent ingecheckt, kun je op de luchthaven na het eventueel afgeven van je bagage direct door naar security.

Inchecken op luchthaven aan de balie of via selfservice

Het is ook mogelijk om in te checken aan de balie op de luchthaven. Wellicht vind je dat de prettigste optie als je voor de eerste keer gaat vliegen. Houd er bij deze optie wel rekening mee dat het wat extra tijd kan kosten. Hoe werkt het? Check de website van de luchthaven of kijk op de informatieschermen in de vertrekhal om te zien bij welke balie je moet zijn om in te checken. Vervolgens helpt de baliemedewerker je met inchecken en met je bagage drop-off.

Op sommige luchthavens – zoals Schiphol Airport – staan selfservice check-in kiosks in de vertrekhallen. Ook dat is een mogelijk om jezelf in te checken en een boardingpass te printen. Op zowel Schiphol als Eindhoven Airport kun je trouwens ook je eigen bagage inchecken.

Hoelang van tevoren aanwezig op luchthaven

Als je voor de eerste keer gaat vliegen, vraag je je waarschijnlijk af hoelang je van tevoren op de luchthaven moet zijn. Het is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij en van je bestemming. Hou in ieder geval de adviestijd aan van jouw vliegtuigmaatschappij. Je dient rekening te houden met ongeveer twee uur voor vertrek voor vluchten binnen Europa en drie uur voor intercontinentale vluchten.

Let op: de incheckbalies sluiten vaak 45 minuten voor vertrek! Dus wees op tijd. Ga je met het OV? Neem een trein of bus eerder, vooral als je voor het eerst gaat vliegen is dat wel zo fijn, stel dat je vertraging hebt onderweg. Het vliegtuig wacht niet op je. 

Wachttijden

Tijdens drukke vakantieperiodes is het raadzaam om wat extra tijd in te calculeren. De kans is dan namelijk groot dat er langere wachttijden zijn. Dit staat vaak aangegeven op de website van de luchthaven. Of reis je wellicht met een huisdier, afwijkende bagage of heb je speciale assistentie nodig vanwege een beperking? Zorg er dan ook voor dat je extra tijd hebt.

Maar als je voor de eerste keer gaat vliegen vind je het misschien sowieso wel prettig om wat meer de tijd te nemen en Schiphol of je vertrekluchthaven te verkennen.

Comfortabel reizen

Tijdens jouw eerste vlucht is het belangrijk dat je je fijn voelt. Draag bijvoorbeeld comfortabele kleding zoals een wat lossere broek en neem een trui of vest mee in je handbagage. In het vliegtuig kan het soms best koud zijn door de airco! Hou er ook rekening mee dat je voeten tijdens het vliegen kunnen uitzetten. Tip: een paar lekkere sokken kan geen kwaad voor als je tijdens je eerste vliegreis je schoenen uit wil trekken.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Tips aan boord

Drink veel water en laat koffie en alcohol zoveel mogelijk achterwege. Een handige tip is om een hervulbare fles mee te nemen zodat je deze in het vliegtuig kan vullen. Neem een klein potje dagcrème en lippenbalsem mee om je huid en lippen soepel te houden. Zorg er ook voor dat je af en toe in beweging bent tijdens de vlucht: loop wat heen en weer of doe wat oefeningen in je stoel. Tijdens de landing kun je last krijgen van je oren, neem daarom wat kauwgom mee. Er zijn ook speciale ‘earplanes’ oordoppen te koop om de druk op de oren te verminderen.

Overige tips voor als je voor het eerst gaat vliegen

Het kan zijn dat je onzeker bent over de eerste keer vliegen. We geven nog een aantal tips die je onzekerheid helpen beperken:

 • Kies indien mogelijk een kleinere luchthaven zodat het rustiger en overzichtelijker is. Voorbeelden zijn Eindhoven Airport of Düsseldorf Weeze.
 • Vertrek ruim op tijd van huis. Dit voorkomt onnodige onrust bij files of vertragingen met het OV.
 • Reserveer vooraf een parkeerplaats bij de luchthaven of zorg ervoor dat je precies weet hoe je reisschema eruit ziet als je met het OV naar de luchthaven gaat.
 • Zoek alvast uit hoe je op je bestemming het makkelijkst bij je accommodatie komt.
 • Voorkom een te krappe overstaptijd: kies een non-stop vlucht of een vlucht met een ruime overstaptijd.
 • Krijg onverhoopt te maken met een vertraging van jouw eerste vlucht of wordt deze op het laatste moment geannuleerd? Je kunt eenvoudig met je vluchtnummer checken of je recht hebt op een vergoeding

Reageer dit artikel

Heb jij aanvullingen op dit artikel? Deel het in de comments! 

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
9 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
D.Gossens
22 dagen geleden

Ik zou uitleg over aankomst op t vliegveld van je bestemming ook wel prettig vinden… wat doe je als je uit t vliegtuig komt?

Beheerder
Jerrymie Marcus
19 dagen geleden
Reply to  D.Gossens

Leuke toevoeging!

Kee
5 jaren geleden

De kauwgom moet je toch na de douane kopen toch? En niet van te voren meenemen of mag dat wel??

Beheerder
Marketing
5 jaren geleden
Reply to  Kee

Hallo Kee

Kauwgom mag je van te voren gewoon meenemen.
Dat is dus geen probleem.
~ Daniël

Anoniem
6 jaren geleden

Geldt dat ook voor een reis van 6,5 uur

EUclaim
6 jaren geleden
Reply to  Anoniem

Zeker daar kun je deze tips ook prima voor gebruiken! Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag:). ~Jasmijn

Limmen
6 jaren geleden
Reply to  EUclaim

Mijn zoon moet voor het eerst. Hoorde allemaal narigheid. Maleisië weg en in de zee beland. MH17 zeven bekende van zijn vriendje op de Camping….. Hij durft niet meer maar ik wil wel verder als Nederland..
. Hoe krijg ik mijn een vliegtuig.. Is er een proefles en hoor duur..? Grs bedankt Jacq en Yuri

EUclaim
6 jaren geleden
Reply to  Limmen

Wat vervelend dat je zoon vliegangst heeft Jacqueline! Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden die helpen bij vliegangst. Ook zijn er cursussen die je kunt volgen bijvoorbeeld bij stichtingvalk.nl. Hopelijk heb je iets aan deze informatie! ~Jasmijn

Anoniem
6 jaren geleden

Handige website heeft erg geholpen ✈️?

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding