Voor de eerste keer vliegen, wat kun je verwachten?

Tegenwoordig stappen we net zo makkelijk in een vliegtuig als in de auto. Waar vroeger vliegen alleen was weggelegd voor de meer welgestelde vakantieganger of zakenreiziger is het tegenwoordig toegankelijk voor iedereen. De komst van de vele prijsvechters heeft daar zeker zijn invloed op gehad.

Uiteraard zijn er nog steeds iedere dag mensen die voor het eerst gaan vliegen. EUclaim geeft graag tips waar je rekening mee moet houden en hoe je je het best kunt voorbereiden.

Goede voorbereiding

Zorg dat je van tevoren goed voorbereid bent. Print tickets en (indien van toepassing) boardingpassen uit. Zorg voor de juiste reisdocumenten en eventuele visa  en stop alles voor het inchecken goed bij elkaar in een mapje. Dit voorkomt al onnodige stress. Zoek van tevoren op waar je moet zijn, regel via internet alvast een stoelreservering bijvoorbeeld, zodat dit allemaal al in orde is voordat je op de luchthaven aankomt.

Comfortabel reizen

Zorg dat je je zoveel mogelijk op je gemak voelt als je reist. Draag comfortabele kleding, je hebt niet zoveel ruimte en zit langere tijd in dezelfde positie, dus die knellende spijkerbroek kun je beter achterwege laten. Zorg voor een vestje, in het toestel kan het soms koud zijn door de airco. Draag dichte schoenen die niet te strak zitten, je voeten kunnen soms uitzetten tijdens de vlucht.

Tips aan boord

De lucht in een vliegtuig is erg droog. Drink veel water, en laat alcohol en koffie zoveel mogelijk achterwege. Een handige tip is om een leeg waterflesje mee te nemen zodat je de stewardessen kan vragen deze bij te vullen. Neem een klein potje dagcrème en lippenbalsem mee om je huid en lippen ook soepel te houden. Zorg voor een (opblaasbaar) nekkussen zodat je eventueel nog een dutje kan doen onderweg.  Af en toe even opstaan en het gangpad op en neer lopen zorgt voor een goede doorbloeding. Neem kauwgom mee voor  tijdens de landing. Zorg er bij kleine kinderen voor dat ze tijdens de landing wat drinken, dat heeft hetzelfde effect. Er zijn ook speciale “earplanes” oordoppen te koop om de druk op de oren geleidelijk aan te laten verlopen.  Zit je al in het toestel en heb je niks bij je dan kun je de stewardess nog vragen om twee bekertjes (eventueel gevuld met watjes of servetten). Als je die op je oren zet vermindert dat meteen de druk op je oren.

Beperken van onzekerheden

Vaak zijn mensen onzeker over de eerste keer vliegen omdat ze niet zo goed weten wat ze kunnen verwachten. Bij het plannen van een vliegreis kun je wel een aantal dingen doen om die onzekerheid zoveel mogelijk te beperken. Kies bijvoorbeeld voor een kleinere luchthaven als dat mogelijk is voor jouw bestemming. Schiphol is groot, druk en er komen dan veel indrukken op je af. Waar moet je zijn, welke vertrekhal, welke  incheckbalie.  Als je bijvoorbeeld kiest voor een kleinere luchthaven als Eindhoven of Düsseldorf Weeze dan is het allemaal wat overzichtelijker. Zorg dat je ruim op tijd van huis vertrekt, dit voorkomt onnodige onrust bij files of treinvertragingen.  Kies ook zoveel mogelijk voor non-stop vluchten. Vaak is dit wat duurder, maar dat scheelt wel stress van het meerdere malen opstijgen en landen en het overstappen op een buitenlandse luchthaven. Als een overstap onvermijdelijk is, zorg dan voor een ruime overstaptijd, dit voorkomt ook stress. Probeer te boeken bij een maatschappij met Nederlands sprekend personeel, zodat je bij vragen of onduidelijkheden altijd hulp kunt inschakelen.

In het geval je toch een aansluitende vlucht mist omdat de eerste vlucht met vertraging is vertrokken dan heb je wellicht recht op een vergoeding. Het gaat erom dat de vertraging bij aankomst op de eindbestemming meer dan drie uur is geweest en er geen sprake was van een buitengewone omstandigheid. Denk hierbij aan slechte weersomstandigheden zoals storm, dichte mist of sneeuw. Een andere buitengewone omstandigheid kan bijvoorbeeld een staking van luchtverkeersleiding zijn. Als hiervan geen sprake was dan heb je wellicht recht op compensatie. EUclaim kan je helpen met het ophalen van deze financiele compensatie. Neem hiervoor gerust een kijkje op onze website, bij vragen zijn we je graag van dienst.

Bedenk je wel dat het vliegtuig nog altijd één van de meest veilige vervoersmiddelen is, waarbij de minste ongelukken gebeuren en bovenal: geniet van de reis!

Vorig blogartikel
Arke vertragingen: het venijn zit hem in de staart
Volgende blogartikel
Piloot Alitalia bang voor zuchtje wind

7
Geef een reactie

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anoniem

Handige website heeft erg geholpen ✈️?

Anoniem

Geldt dat ook voor een reis van 6,5 uur

Kee

De kauwgom moet je toch na de douane kopen toch? En niet van te voren meenemen of mag dat wel??

Hallo Kee

Kauwgom mag je van te voren gewoon meenemen.
Dat is dus geen probleem.
~ Daniël

Vragen? Chat of bel