Trends in vliegverkeer na de uitbraak van corona

Sinds de uitbraak van het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, ziet het vliegverkeer er compleet anders uit. Schiphol Airport verwacht dat het vliegverkeer pas weer over drie jaar, in 2023, op het niveau zit van voor de coronacrisis. EUclaim onderzocht de trends in het vliegverkeer sinds de uitbraak van het coronavirus.

vrouw met mondkapje kijkt uit vliegtuig

Vliegverkeer Schiphol afgenomen met 52 procent

We gaan minder of zelfs niet op vakantie, we vliegen minder en onze economie krijgt een harde klap. Het coronavirus heeft ons leven drastisch veranderd. Daar kunnen we niet om heen. Het vliegverkeer tussen januari en oktober is met 52 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waar normaal gesproken de vakantievluchten naar zonnige oorden als Griekenland, Spanje en Portugal vol zaten met gezinnen, verplaatste de stroom toeristen zich dit jaar vooral binnen eigen land en gingen we ‘ouderwets’ op autovakantie naar Duitsland of Frankrijk. Voor veel vliegtuigmaatschappijen is 2020 een rampzalig jaar en lijken grote ontslagrondes onvermijdelijk. Gelukkig heeft de coronacrisis ook een positief effect had, namelijk op het milieu. Afgelopen april is de wereldwijde CO2 uitstoot met 17 procent gedaald.



  • TIP: Corona-voucher ontvangen? EUclaim helpt!

    Heb je een corona-voucher ontvangen voor je geannuleerde vakantie of vliegticket? Met het voucherbeheer van EUclaim weet je zeker dat je voucher aan alle wettelijke eisen voldoet.


    Meld je voucher aan

Grote daling in intercontinentaal en Europees vliegverkeer

Met de grote veranderingen in de wereldeconomie, wijzigingen in het reisadvies en zelfs inreisverboden is het intercontinentale vliegverkeer hard gedaald. Waar normaal gesproken duizenden passagiers dagelijks de hele wereld overvlogen om op vakantie of zakenreis te gaan naar Azië of Amerika, kon dit nu niet. De Verenigde Staten gingen zelfs zo ver dat er een algeheel inreisverbod kwam voor landen uit de Euro- en Schengenzone, op enkele uitzonderingen na. Het intercontinentale vliegverkeer lag tussen januari en oktober 42 procent lager dan vorig jaar vanwege corona. Binnen Europa was de afname nog drastischer vanwege de grote daling in het aantal lijndiensten en vakantievluchten. Hier nam het vliegverkeer tussen januari en oktober met 54 procent af.

Anders op reis tijdens het coronavirus

Niet alleen de frequentie van het aantal vluchten is sterk afgenomen. We zien nog een andere trend in het vliegverkeer sinds corona. We gaan überhaupt minder op vakantie sinds de virusuitbraak. We reizen minder met het openbaar vervoer en laten het vliegtuig links liggen. Wanneer we op vakantie gaan boeken we vaker huisjes en aparte huuraccommodaties. Dit doen we in ons eigen land, onze buurlanden of landen die nog goed met de auto te bereiken zijn. In plaats van ons geld in dure vliegvakanties steken, kiezen veel Nederlanders ervoor om juist nu hun huis te renoveren. Wanneer we wel op vakantie gaan, ziet dit er heel anders uit. Zo moet je reserveren voor een tijdsslot bij het zwembad en de sauna, wordt spontaan uit eten gaan een stuk lastiger en moet je in verschillende landen mondkapjes dragen in het museum, de supermarkt en bij het tankstation.

Vliegen en corona? Zo doe je dat!

Natuurlijk zijn er (gelukkig) nog genoeg reizigers die hun weg naar het vliegtuig weten te vinden. Toch ziet vliegen tijdens corona er de komende tijd heel anders uit. Inchecken moet je zoveel mogelijk online doen, op de luchthaven en in het vliegtuig draag je een mondkapje en de cateringservice aan boord is behoorlijk ingeperkt. Gelukkig zijn er alweer veel bestemmingen bereikbaar via het vliegtuig. Zo kun je komende winter de zon tegemoet vliegen.

VRAGEN? Heb jij nog vragen of opmerkingen over vliegen tijdens corona? Reageer dan onder deze blog!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Kerst in de zon
Volgende blogartikel
Annuleren ivm corona? Dit zijn je rechten
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding