Luchthaven vertraging

Tips voor vliegen in de zomervakantie

20 oktober 2021

Steeds meer vakantiegangers kiezen in de zomervakantie ervoor om met het vliegtuig naar hun bestemming te reizen. Deze toenemende drukte zie je ook terug op het vliegveld, in de lange rijen bij de incheckbalie en douane bijvoorbeeld. Daarom geven we je graag tips voor vliegen in de zomervakantie, zodat je straks zonder (of met  minder) stress in het vliegtuig zit!

Vliegtuig in de lucht met een ondergaande zon

Populariteit van de vakantiebestemming

Wanneer je een vlucht gaat boeken is het verstandig om te kijken hoe populair jouw vakantiebestemming is. Er vertrekken dagelijks meer dan duizend vluchten vanaf Schiphol. Vanaf de grootste luchthaven van Nederland kun je naar tientallen bestemmingen vliegen, maar wat is nu de populairste vakantiebestemming? Je zult het wellicht niet verwachten, maar het is het Verenigd Koninkrijk! Voor slechts een paar tientjes kun je naar één van de bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk vliegen, maar deze luchthavens dienen ook veel als overstapluchthaven naar een verdere bestemming. In het lijstje hieronder staan de overige populaire vakantiebestemmingen vanuit Schiphol.

 1. Verenigd Koninkrijk
 2. Spanje
 3. Italië
 4. Griekenland
 5. Turkije

Door de populariteit van de vakantiebestemmingen kun je verwachten dat de vlucht ook een stuk drukker is. Zo kan de rij bij de incheckbalie een stuk langer kan worden. Daarentegen zorgt de populariteit in vluchten ervoor dat je meer mogelijkheden hebt in luchtvaartmaatschappijen en vliegtijden, waardoor je ook kunt kijken wat passend is binnen je budget. Maar wellicht is het leuk om een keertje te kiezen voor een andere vakantiebestemming dan uit het bovenstaande lijstje. Wat denk je bijvoorbeeld van Macedonië, Montenegro of een stukje verder naar Ethiopië en Bolivia?

Kies voor een vroege vlucht

Het heeft meerdere voordelen om te kiezen voor een vroege vlucht. Niet alleen is het een stuk rustiger op de snelweg, maar ook op het vliegveld zal je minder vakantiegangers tegenkomen. Dat scheelt weer drukte in de auto én op het vliegveld! Zo kun je sneller langs de incheckbalie en douane, waardoor er meer tijd overblijft om duty-free te winkelen of een koffietje drinken bij één van de vele restaurants. Ook fijn om te weten: in de ochtend zal je minder last hebben van vertragingen, aangezien de vliegtuigen al klaarstaan op de luchthaven om te vertrekken en niet vanuit een andere bestemming hoeven te komen.

Ruimbagage of handbagage?

Schiphol experimenteert met een ‘no trolley’ wachtgebied bij de security. Dit moet ervoor zorgen dat de wachtrijen sneller gaan, aangezien mensen geselecteerd worden op de grootte van hun bagage. Ze zijn namelijk minder tijd kwijt aan een schoudertas dan een trolley. Maar reis je alleen met handbagage? Zorg er dan voor dat alles gereed is: alle vloeistoffen verpakt in een plastic literzakje en elektronica uit je trolley. Dat scheelt weer last minute in je koffer zoeken naar crèmes of een iPad!

Kleinere luchthavens

Wil je liever de drukte van Schiphol vermijden? Dan kun je kiezen voor een kleinere luchthaven als Rotterdam, Groningen of Eindhoven. De mogelijkheden in vakantiebestemmingen en vliegtijden zijn minder dan op Schiphol, maar er zijn genoeg leuke bestemmingen om uit te kiezen. Bijvoorbeeld naar Barcelona, Marseille of Ibiza. Daarnaast ben je vlot door alle procedures heen, omdat je op kleinere luchthavens sneller kunt inchecken en er kortere loopafstanden zijn.

Piektijden van Schiphol

Kies je toch voor Schiphol? Dan is het verstandig om bij vertrek het overzicht van Schiphol aan te houden waar staat aangegeven hoe laat de piektijden op jouw reisdag zijn. De piek- en daluren zijn belangrijk om te weten, aangezien er zo’n 200.000 passagiers dagelijks reizen via Schiphol in de zomervakantie. Daarom is het verstandig om op tijd naar Schiphol te vertrekken. Dit betekent dat je twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig bent als je vlucht binnen Europa is. Voor intercontinentale vluchten wordt aangeraden om drie uur voor de vlucht aanwezig te zijn.

Vlucht vertraagd? EUclaim helpt je graag

Hoe goed voorbereid je ook bent, er kunnen altijd problemen ontstaan met je vlucht. Is jouw vlucht langdurig vertraagd of zelfs geannuleerd? Controleer dan makkelijk wat je rechten zijn! Dien je claim in via onderstaande knop en binnen 3 minuten weet je al hoe de vork in de steel steekt.

Meer over vliegen

 • 2021-08-23

  5 tips voor het vliegen met een overstap

  Als je ver gaat reizen is de kans groot dat je te maken krijgt met verschillende vluchten. Soms heb je aan één overstap genoeg maar het kan ook voorkomen dat je nog meer aansluitende vluchten hebt voor je op je eindbestemming bent. Wat zijn de valkuilen voor het vliegen met een overstap en waar moet je op letten? EUclaim geeft tips!

 • 2017-01-27

  5 tips om een jetlag te voorkomen

  Verre reizen zijn geweldig. Een andere cultuur, andere taal, ander klimaat en… een andere tijd! Het tijdsverschil tussen je vertrekplaats en eindbestemming kan nogal eens resulteren in een jetlag. Een verstoring van je slaapritme doordat je met het vliegtuig naar een andere tijdszone reist. Meestal is een jetlag met een paar dagen vanzelf over, maar het liefst heb je er helemaal geen last van. Met deze tips voorkom jij die nare jetlag en kun je meteen genieten van je verre reis!

 • 2016-09-07

  Ben jij op vakantie geweest naar Spanje deze zomer?

  Heerlijk, zomervakantie! Met het hele gezin op reis naar een zonnige bestemming waar je even bij kunt komen van alle werkstress en de dagelijkse sleur. Elk jaar gaan veel vakantiegangers op vliegvakantie naar zonnige oorden zoals Spanje, Turkije, Griekenland en Portugal om te genieten van zon, zee en strand. Dan is niks zo vervelend als lange vluchtvertragingen die waardevolle vakantietijd verpesten.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding