Luchthaven vertraging

Storm Corrie veroorzaakte grotere overlast op Schiphol dan storm Ciara in 2020 door windrichting

1 februari 2022
vliegtuigraam met regendruppels heeft uitzicht op ander vliegtuig

Het land werd gister geteisterd door de derde storm van het seizoen: Corrie. Met haar noordwesten wind maakte Corrie het op Schiphol ontzettend moeilijk voor vliegtuigen om op te stijgen en te landen. Slechts 1 baan was beschikbaar. En dat hebben we geweten. Corrie veroorzaakte een totaal van 280 vluchtproblemen.

Omdat wij bij EUclaim data en vluchtgegevens verzamelen kunnen we in onze database het precieze aantal incidenten achterhalen. Daarom hebben we de gegevens van de vorige flink verstorende storm, storm Ciara, opgehaald en vergeleken met storm Corrie. Ondanks dat storm Corrie en storm Ciara bijna evenveel vluchtproblemen veroorzaakte kunnen we toch vaststellen dat Corrie Schiphol meer overlast heeft bezorgd dan storm Ciara. Niet de zwaarte van de storm, maar de windrichting is bepalend voor de overlast op Schiphol. Lees hier hoe dat precies zit.

De derde storm van het seizoen geeft vaker problemen

In 2020 gaf de derde storm van het seizoen ook grote problemen op Schiphol. Storm Ciara (tevens de eerste storm die in Nederland een naam kreeg) stak 9 februari 2020 de kop op. Met windstoten oplopend tot 129 kilometer per uur veroorzaakte storm Ciara op Schiphol een totaal van:

  • 267 annuleringen
  • 12 langdurige vertragingen van meer dan 180 minuten

Op 9 februari 2020 zouden er een totaal van 1278 vluchten zijn op Schiphol. Dit betekent dat het percentage vluchtproblemen voor storm Ciara neerkomt op 22% van de vluchten op die dag.

Storm Corrie maakte vliegen op en van Schiphol moeilijk

Ook storm Corrie maakte het vliegen op en van Schiphol niet makkelijk op 31 januari 2022. De windstoten waren minder hard dan van Ciara, met als topsnelheid 110 kilometer per uur. Maar desondanks komen we voor storm Corrie uit op een percentage vluchtproblemen van 30%. Corrie veroorzaakte op Schiphol namelijk:

  • 229 annuleringen
  • 51 langdurige vertragingen van meer dan 180 minuten

Tijdens de storm Ciara waren er veel meer vluchten op Schiphol gepland dan tijdens de storm Corrie. Ciara raasde over ons land vlak voor het inzakken van het vliegverkeer door corona. Op 31 januari 2022 zouden er een totaal van 942 vluchten zijn, wat dus neerkomt op een percentage van 30% van de vluchten op die dag.

Niet de zwaarte van de storm is bepalend voor de overlast op Schiphol

Uit deze kleine analyse kunnen we vaststellen dat niet per se de zwaarte van de storm bepalend is voor de mate van overlast op Schiphol. Gekeken naar windsnelheid, de schade (geschat voor Ciara op 150 miljoen euro en voor Corrie op 10 miljoen euro) en de hoeveelheid regen (voor beide tot 20 mm) zouden we kunnen denken dat Ciara meer overlast heeft veroorzaakt. Maar voor Schiphol blijkt een heel andere factor bepalend: de windrichting.

Omdat storm Corrie noordwesten wind had kon er op Schiphol slechts 1 baan gebruikt worden. Dit geeft de luchthaven geen uitwijkmogelijkheden. In tegenstellingen tot een storm met een andere windrichting, zoals Ciara met zuidwesten wind. Ondanks dat er beduidend minder vluchten van en naar Schiphol vertrokken op 31 januari is daarom de overlast toch aanzienlijk groter.

Ook vluchtproblemen ondervonden vanwege storm Corrie?

Storm Corrie heeft veel overlast veroorzaakt voor het vliegverkeer in heel Europa. Helaas valt dit onder een buitengewone omstandigheid en heb je daarom geen recht op een vergoeding ter compensatie van het geleden tijdverlies.

Maar ook in het geval van een buitengewone omstandigheid heeft de airline zorgplicht aan haar passagiers. Heb je kosten moeten maken, omdat de airline haar zorgplicht niet na is gekomen of omdat je bijvoorbeeld langer moest parkeren? Deze kosten kun je verhalen op de airline.

Meer over vliegen met slecht weer

  • 2014-10-21

    Annuleringen bij storm te voorspellen

    Vandaag is de herfst toch echt begonnen. De eerste storm van dit seizoen is een feit. Er worden windvlagen van 90 tot 110 kilometer per uur verwacht. Dit heeft niet alleen consequenties voor het verkeer op de weg, maar ook voor het vliegverkeer in de lucht. Luchthavens moeten het vliegverkeer namelijk reduceren bij stormvoorspellingen. Zo kunnen er minder vluchten opstijgen en landen.

  • 2017-01-05

    Mist, regen en storm in het vliegverkeer

    Het weer gooit nog al eens roet in het eten voor passagiers. Voornamelijk het najaar en voorjaar brengen veel problemen met zich mee. De mist van december 2016 heeft er zelfs voor gezorgd dat de maand in de top vijf is gekomen van meeste incidenten van de afgelopen vijf jaar. Vooral de laatste week van het jaar was het elke dag raak in het westen van Nederland.

  • 2019-01-08

    KLM annuleert 159 vluchten door eerste storm van 2019 op Schiphol

    KLM heeft gisteren 159 Europese vluchten geannuleerd van en naar Amsterdam Schiphol Airport in verband met de eerste storm van 2019. Schiphol wijst passagiers die vandaag van of naar Schiphol vliegen er op dat ze rekening moeten houden met mogelijke vertragingen en annuleringen.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding