Stakingen in het voorjaar

Het duurt niet lang meer voor het voorjaar begint en de vele vakantievluchten naar de zon vertrekken. Wellicht heb jij ook een heerlijke vliegvakantie naar Spanje, Griekenland of Turkije geboekt voor de meivakantie? Maar wist je ook dat de kans op een staking in het vliegverkeer het grootst is in het voorjaar?

geparkeerde vliegtuigen op vliegveld aan gate

Stakingen van de luchtverkeersleiding in het voorjaar

Maart en april zijn beruchte maanden als het om stakingen in het vliegverkeer gaat. Vorig jaar werd er in maart alleen al 13 dagen gestaakt, waarvan 5 dagen door de beruchte Franse luchtverkeersleiding. Die staat bekend om haar stakingen en de impact die ze hebben. De Franse luchtverkeersleiding hindert niet alleen bestemmingsverkeer van en naar Frankrijk, maar ook overvliegend verkeer. Ook de Italiaanse luchtverkeersleiding staakt geregeld in het voorjaar.

Stakingen van de luchtverkeersleiding zijn helaas een buitengewone omstandigheid waar de vliegtuigmaatschappij niet voor verantwoordelijk is. Je hebt dan ook geen recht op een vergoeding als je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt vanwege een staking van de luchtverkeersleiding.

Situatie 1: Je vliegt in de meivakantie met Ryanair van Amsterdam Schiphol naar Lanzarote. Je vlucht wordt een dag van tevoren geannuleerd vanwege een staking van de Franse luchtverkeersleiding. Je hebt nu helaas geen recht op een vergoeding. Je hebt wel recht op verzorging tijdens de vertraging en een vervangende vlucht of teruggave van je ticket.

Piloten en cabinepersoneel staken in het voorjaar

Naast de luchtverkeersleiding komen stakingen van eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij ook geregeld voor in het voorjaar. Vakbonden en hun leden zien dit als het ideale moment om druk uit te oefenen op het management. Het betreft een drukke periode waarin veel vakantiegangers gebruik maken van het vliegtuig. Wanneer de piloten of cabinepersoneel staken heb je als passagier wél recht op een vergoeding onder Verordening 261/2004.

Situatie 2: Je vlucht van Amsterdam naar Rome wordt geannuleerd vanwege een staking van de piloten. Je vliegt uiteindelijk pas een dag later. Je hebt nu recht op een vergoeding van €250 per persoon voor het tijdsverlies.

Wanneer de piloten of cabinepersoneel staken heb je als passagier wél recht op een vergoeding

Jouw rechten bij een staking in het voorjaar

Mocht je vlucht meer dan drie uur vertraging oplopen óf geannuleerd worden door een staking, dan heb je als passagier rechten. Wanneer het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij staakt heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Daarnaast heb je vanaf twee uur vertraging altijd recht op verzorging in de vorm van eten, drinken en zo nodig een hotelovernachting.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Dé budgetbestemmingen van 2018
Volgende blogartikel
Vervolgschade door vluchtvertraging
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding