Schiphol schrapt vluchten. Valt jouw droomvakantie in duigen?
Jij bent jouw droomvakantie maanden aan het plannen. Een waanzinnige rondreis door Noord-Amerika, een uitgebreide citytrip naar Barcelona, een Outlander tour in Schotland of een luilekker vakantie onder een divi divi boom aan dat parelwitte strand op Aruba. Je bent er helemaal klaar voor en hebt nog net niet je koffers gepakt.
Schiphol dropt de bom: door de drukte is er dagelijks voor 13.500 reizigers geen ruimte meer. Airlines moeten in groten getale vluchten schrappen en verplaatsen. Wat betekent dit voor jou en jouw droomreis?

Schiphol MOET vluchten schrappen
Schiphol komt er niet onderuit en moet vluchten gaan schrappen. Verplaatsen naar andere airports is inmiddels niet meer mogelijk omdat binnen Nederland alle mogelijkheden zijn benut. In een blog op haar website, geeft Schiphol aan dat het voorlopig om de periode gaat van 7 juli tot en met 31 juli waarin vluchten moeten worden geannuleerd, en dat jij als klant vooral moet afwachten.
Wie heeft bepaald hoeveel stoelen welke airlines moesten schrappen?
Slotcoördinator Hugo Thomassen van Stichting Airport Coordination Netherlands (SACN), heeft zich samen met een team van vier mensen gebogen over hoeveel stoelen elke maatschappij moet schrappen. Dit gaat naar rato: hoe meer passagiers een airline vervoert, hoe meer stoelen er moeten worden ingeleverd. Er is niet gekeken naar het soort vlucht, dus pakketreizen en bepaalde bestemmingen kregen geen voorrang.
Het is aan de airlines hoe zij dit invullen. Annuleren, minder stoelen vullen, uitwijken naar een andere luchthaven… alles is mogelijk.
Geschrapte vluchten in het roddelcircuit
Wij weten niets zeker, maar we hebben uit betrouwbare bronnen vernomen dat de buitenlandse airlines die vanaf Schiphol vliegen al een duidelijk plan hebben. Er is een programma uitgelekt waarin staat welke airlines vluchten gaan reduceren en op welke routes. Dit document geeft aan dat het om vluchten in juli en augustus gaat.
Welke buitenlandse airlines schrappen de meeste vluchten?
EasyJet en Britisch Airways leveren de meeste stoelen in. Britsch Airways schrapt 87 vluchten per week, en EasyJet annuleert zelfs 286 vluchten in de week op verschillende routes. Turkish Airlines vliegt in juli helemaal niet meer op Schiphol, en in augustus nog maar twee keer per week op bepaalde trajecten.
Wat we weten over Nederlandse airlines
De Nederlandse airlines lijken iets minder rigoureus te moeten schrappen.
Transavia annuleert in de periode van 7 juli tot en met 14 augustus 240 vluchten. Ook KLM schrapt 7000 stoelen per dag, maar laat in het midden hoeveel vluchten dat zijn. Corendon Dutch Airlines, Sunweb en TUI fly hebben vluchten kunnen omboeken naar andere airports in Nederland en België. Zij hoeven vooralsnog geen vluchten te annuleren.
Wat kun je doen?
Vlieg jij met één van deze airlines en heb jij een pakketreis geboekt? Doe dan vooral niets. Mocht jouw vlucht geannuleerd worden, dan krijg jij de volledige reissom terug of een alternatieve vlucht of vakantie.
Als je een losse vlucht hebt geboekt zit het net weer even anders. Je krijgt uiteraard een alternatief voor je geannuleerde vlucht of een vergoeding. Heb je buiten je vlucht andere reisonderdelen zelf geboekt? De annuleringskosten voor een huurauto of overnachting in een hotel of een vakantiehuisje worden niet vergoed.
Bij sommige airlines is het mogelijk om je vlucht om te boeken. Wellicht is dit een optie voor jou om toch onbezorgd te genieten van jouw droomvakantie.
In alle gevallen geldt dat de drukte op Schiphol helaas geen gegronde reden voor annulering is. Er wordt vanuit je annuleringsverzekering niets uitgekeerd. Dus zelf je vlucht annuleren is zeker niet aan te bevelen.
Is jouw vlucht geannuleerd?
Gaat jouw droomvakantie niet door omdat jouw ticket is geannuleerd? Check of je aanspraak kunt maken op een vergoeding.
We zouden vanaf Schiphol vertrekken met Turkish airlines. Vandaag bericht gekregen van Vakantiediscounter dat de boeking gewijzigd is. We vertrekken nu vanaf Rotterdam. Maar terug landen we op Düsseldorf. Dat ligt 230 km uit elkaar! Volgens de Vakantiediscounter is een vliegveld onder voorbehoud. En mag dit dan ook. Een vliegveld kan wijzigen maar als je vertrekt van Rotterdam verwacht je daar ook weer terug te komen. En niet ergens in Duitsland.
Ik vraag mij af staat de reisorganisatie in zijn gelijk? En moeten we blij zijn dat we er niet ergens halverwege uitgezet worden op de terug reis? Want waar ze je naar toe brengen daar heb je niets over te zeggen?!
Beste Marco, wat vervelend! Als jij een boekingsbevestiging hebt voor Rotterdam én je wordt binnen twee weken voor vertrek geïnformeerd over deze wijziging van luchthaven, dan heb je inderdaad recht op een vergoeding. Je eerste aanspreekpunt is inderdaad waar je je ticket hebt geboekt. Mocht je er niet uitkomen, dan helpen we jou natuurlijk graag met je claim! Dien deze dan in via: https://www.euclaim.nl/check-uw-vlucht ~ Lisanne