Luchthaven vertraging

Mijn koffer is kwijt! Wat nu? EUclaim geeft tips

20 oktober 2021

Genieten van de vakantie zonder je koffer met zomerse kledingsetjes en persoonlijke artikelen? Daar wil je natuurlijk niet aan denken. De kans is helaas aanwezig dat je koffer een keer niet op de bagageband ligt, want wereldwijd raken er per dag 63.000 koffers kwijt. Daarom geeft EUclaim je graag informatie over je rechten bij een vertraagde koffer en hoe je dit eventueel kunt voorkomen.

Passagier met leren jas loopt met een roze handbagagekoffer

Koffer vertraagd of kwijt op vakantie

Om te wachten op je koffer bij de bagageband heeft geen enkele vakantieganger zin in na een lange reis. Helaas kan het voorkomen dat je koffer helemaal niet verschijnt op de bagageband. Is dit het geval? Dan hoor je een melding te maken bij de luchtvaartmaatschappij door een PIR formulier (Property Irregularity Report) in te vullen bij de bagageservicebalie op de luchthaven van aankomst. Het is fijn om te weten dat je vertraagde bagage bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, ook online gemeld kan worden. Door een PIR formulier in te vullen maak je een melding dat jouw koffer ontbreekt op de bagageband en dat ze moeten uitzoeken waar jouw koffer is. Na het invullen van het PIR formulier ontvang je een bewijs. Bewaar het bewijs goed, want zonder dit bewijs kun je geen declaratie indienen voor de kosten die je gaat maken door de vertraagde koffer.

Wat zijn mijn rechten bij een vertraagde koffer?

Veel reizigers verwachten een vaste vergoeding te ontvangen wanneer hun koffer is vertraagd. Dit is echter niet het geval. In de Europese Verordening 889/2002 staat aangegeven dat alleen de extra kosten die passagiers maken door de vertraagde koffer kunnen declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 1131 trekkingsrechten, wat ongeveer een bedrag van €1.300 is. Het bedrag is bedoelt voor het kopen van noodzakelijke artikelen tijdens de afwezigheid van je koffer. Zo kun je denken aan (zwem)kleding, toiletartikelen en een specifieke uitrusting als je reis een doel heeft. Denk hierbij aan het huren van een kano of surfplank op het moment dat deze niet op de bagageband ligt.

Hoe voorkom ik dat mijn bagage kwijtraakt?

Helaas kan het gebeuren dat je koffer vertraagd op de vakantiebestemming komt. Om de kans zo klein mogelijk te maken geef ik je een aantal tips.

 •         Gebruik voor alle bagage een bagagelabel, zelfs voor de kleinere tassen.
 •         Zorg ervoor dat de bagagelabels van goede kwaliteit zijn en duidelijk leesbaar zijn.
 •         Maak gebruik van een opvallende koffer of maak het persoonlijk (met stickers bijv.).
 •         Kies voor een moderne koffer met ingebouwde GPS.
 •         Zorg ervoor dat oude bagagelabels van je koffer zijn.

Problemen met je bagage? EUclaim helpt je graag!

Kwam jouw koffer vertraagd op de vakantiebestemming en heb je daardoor kosten gemaakt? Dan heb je recht op teruggave van de gemaakte kosten die je hierdoor maakt. Neem contact op met EUclaim en we helpen je verder!

Meer over bagage

 • 2021-09-09

  10 fun facts over bagage

  Elke dag reizen er meer dan honderd duizend passagiers via Schiphol Airport Amsterdam. En bijna al die passagiers reizen met grote koffers of tassen. Bij EUclaim weten we wel het een en ander over bagage. We hebben 10 interessante fun facts over bagage voor je op een rijtje gezet.

 • 2018-04-18

  Inpaktips voor je bagage

  De vakantie staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van het weer op je vakantiebestemming en het soort activiteiten dat je gaat doen. Maar wat moet je dan allemaal meenemen in je koffer? En met alle regels en (hoge) bagagetarieven tegenwoordig is het wel handig om een inpaklijst te maken voor je reis. Wij geven je de beste inpaktips voor jouw vakantie.

 • 2021-09-08

  Inpaklijst voor een stedentrip

  Wil je een paar dagen ertussenuit in de zomer? Dan is een stedentrip een goed idee, want in de zomerperiode zijn er genoeg leuke activiteiten in de stad te vinden. Daarbij is het fijn om te weten wat je allemaal moet meenemen in je koffer voor een stedentrip, want je hebt meer nodig dan alleen zomerse kleding en toiletartikelen. EUclaim geeft je graag tips voor het inpakken van je koffer voor een stedentrip!

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding