De ILT zal niet handhavend optreden

In Europa moeten de vliegtuigmaatschappijen zich allemaal houden aan dezelfde regels met betrekking tot passagiersrechten. De regels zijn allemaal gebundeld in de EU-Verordening 261/2004. De Raad van State heeft advies gevraagd aan de advocaat-generaal over artikel 16 ‘Overtredingen’  in deze EU-Verordening.

Artikel 16 – Overtredingen

Op dit moment is er in elke lidstaat een instantie die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Verordening met betrekking tot de vluchten vanuit of naar het grondgebied van de lidstaat. In Nederlands is dit de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)’. De ILT houdt in Nederland in de gaten of alle luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de regels van de EU-Verordening. Mocht dit niet het geval zijn, kunnen zij hiertegen optreden.

De Raad van State wil graag advies ontvangen of het mogelijk is de nationale instantie, in Nederland dus de ILT, op te laten treden in individuele zaken rondom compensatie voor vliegtuigpassagiers. De instantie moet dan de luchtvaartmaatschappij dwingen om de compensatie aan deze passagier uit te betalen.

Advies C‑145/15 en C‑146/15

Advocaat-generaal Y. Bot heeft vandaag een advies bekend gemaakt rondom de vraag van de Raad van State. Geadviseerd is dat nationale instanties, zoals de ILT, niet handhavend  optreden in individuele zaken. Uit de bewoording van artikel 16 kan volstrekt niet worden afgeleid dat de national instantie handhavend moet optreden tegen luchtvaartmaatschappijen om hen te dwingen over te gaan tot uitkering van de compensatie. Klik hier om het volledige advies te lezen.

Het Europese Hof van Justitie gaat aan de hand van het gegeven advies een uitspraak doen over artikel 16 ‘Overtredingen’ in de EU-Verordening 261/2004. De kans is aanzienlijk groot dat de Europese Hof van Justitie mee gaat met het advies van de Advocaat-generaal Y. Bot.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Etiquette aan boord
Volgende blogartikel
Telegraaf: De langste en kortste vluchten
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding