Compensatiehoogte is afhankelijk van het geheel geboekte traject
“Deze situatie overkwam een aantal passagiers die met British Airways van Los Angeles via Londen naar Amsterdam vlogen.”

We weten inmiddels dat indien je als passagier met 3 uur of meer vertraging op je eindbestemming aankomt, je recht hebt op financiële compensatie op grond van de Europese Verordening 261/2004. De hoogte van de financiële compensatie voor passagiers is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Indien je als passagier van Londen naar Amsterdam vliegt, levert de berekening van de afstand van de vlucht en dus van de hoogte van de compensatie geen enkel probleem op.
De situatie
Echter, als je een vlucht van Los Angeles via Londen naar Amsterdam boekt, wordt het als je de luchtvaartmaatschappijen moet geloven veel ingewikkelder. Zij zijn namelijk van mening dat je dan de reis als twee losse vluchten moet zien: Los Angeles – Londen en Londen – Amsterdam. Dit is onjuist. Het Europese Hof van Justitie heeft eerder in februari 2013 in het Folkerts-arrest al bepaald dat er bij een gemiste aansluiting gekeken dient te worden naar het gehele traject van de boeking. Maar wat als je je aansluiting wél haalt, maar je aansluitende vlucht niet vertrekt omdat deze geannuleerd wordt?
Deze situatie overkwam een aantal passagiers die met British Airways van Los Angeles via Londen naar Amsterdam vlogen. De Nederlandse kantonrechters wilden tot nu toe in deze situatie voor het toekennen van de juiste hoogte van de compensatie nog niet de afstand van de gehele reis berekenen, totdat de onderhavige passagiers EUclaim inschakelden.
Het vonnis
Nadat de juristen van EUclaim korte metten hadden gemaakt met het beroep op buitengewone omstandigheden van British Airways, kwam de rechter toe aan de vraag: hoe hoog dient het toegewezen compensatiebedrag te zijn? Na een vurige uiteenzetting van EUclaim is de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland van oordeel dat de regel uit het Folkerts-arrest ook van toepassing is op deze situatie. Hierdoor werd de hoogte van de financiële compensatie in het vonnis berekent op basis van het gehele traject, dus van Los Angeles naar Amsterdam. Met als gevolg dat de passagiers recht hebben op het maximale bedrag aan financiële compensatie dat de Europese Verordening 261/2004 aan passagiers toekent. EUclaim vindt dit volledig terecht nu de passagiers reeds een lange reis van Los Angeles naar Londen erop hadden zitten toen hun aansluitende vlucht naar Amsterdam werd geannuleerd.
EUclaim feliciteert de passagiers met het behaalde succes.