Waar heb ik recht op bij een staking?

Staking van luchtverkeersleiding, piloten of bagageafhandelaars komt helaas steeds vaker voor. Wanneer dit gebeurt kan dit grote gevolgen hebben voor passagiers. Is uw vlucht geannuleerd of bent u met vertraging aangekomen op uw eindbestemming? Dan heeft u volgens Verordening 261/2004 mogelijk recht op een vergoeding, oftewel compensatie, voor het geleden tijdsverlies.

Recht op vergoeding

Wanneer uw vlucht vertraagd of geannuleerd is in verband met een staking, betekent dit niet altijd dat u recht heeft op een financiële vergoeding. Of u recht heeft op een vergoeding is afhankelijk van wie er staakt. Als derden partijen staken dan wordt dit gezien als een buitengewone omstandigheid en dit zijn situaties waar de vliegtuigmaatschappij geen invloed op heeft. Gedupeerde passagiers hebben dan geen recht op een vergoeding.

In de volgende situaties heeft u geen recht op een vergoeding:

Staking eigen personeel vliegtuigmaatschappij

Een staking van het personeel van de vliegtuigmaatschappij (bijvoorbeeld piloten of cabinepersoneel) wordt niet gezien als buitengewone omstandigheid. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat de vliegtuigmaatschappij invloed kan uitoefenen op haar eigen personeel en dus een staking kan voorkomen. In 2018 is door het Europees Hof bepaald dat een ‘wilde staking‘ van eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij ook geen overmacht is. Passagiers hebben ook dan recht op een vergoeding.

Op het moment dat personeel van de vliegtuigmaatschappij staakt, heeft u mogelijk recht op een vergoeding. Naast wie er staakt is het namelijk ook van belang dat u met meer dan drie uur vertraging aankomt op uw eindbestemming, u vanuit een Europees land vertrekt of van buiten de EU naar de EU vliegt met een Europese vliegtuigmaatschappij.

Check uw vlucht

Hoogte vergoeding

Wanneer u recht heeft op een vergoeding, dan wordt de hoogte van het geldbedrag bepaald op basis van de afstand van de vlucht:

Vluchtbestemmingen binnen de EU

Vluchtbestemmingen buiten de EU

Vlucht geannuleerd door een staking? Krijg uw geld terug

Is uw vlucht geannuleerd door een staking? Dan moet de vliegtuigmaatschappij u kosteloos een alternatieve vlucht aanbieden. De vliegtuigmaatschappij moet u de eerst mogelijke vlucht aanbieden, het kan zijn dat deze vlucht pas een week later vertrekt dan uw originele vlucht. U heeft dan het recht om af te zien van de vlucht. De vliegtuigmaatschappij moet u dan de ticketprijs terugbetalen.

Recht op verzorging

Het kan zijn dat u geen recht heeft op een financiële vergoeding, maar dat u wel recht heeft op verzorging. De vliegtuigmaatschappij is altijd verantwoordelijk voor haar passagiers ongeacht door wie er gestaakt wordt. Wanneer uw vlucht meer dan twee uur vertraagd is heeft u recht op eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. In sommige situaties krijgt u voucher van de vliegtuigmaatschappij om wat te kunnen eten en drinken. Krijgt u deze niet dan kunt u achteraf de kosten declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Het is dan wel belangrijk dat u de bonnen bewaard.

Vertraagde of geannuleerde vlucht door staking? EUclaim helpt

Weet u niet zeker of u recht heeft op een vergoeding? Check dan uw vluchtgegevens in onze calculator en wij geven u gratis advies. Wanneer u de claim indient bij EUclaim zorgen wij ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. De service van EUclaim wordt u aangeboden op basis van no cure, no pay dus u loopt geen enkel risico.

Vragen? Chat of bel