Zeven euro vliegtaks op alle vluchten vanaf 2021

De Nederlandse regering heeft bekend gemaakt dat ze een vliegtaks van zeven euro willen gaan invoeren op alle tickets vanaf 2021. Of het nou om een Europese of Intercontinentale vlucht gaat maakt niet uit.

KLM vliegtuig op Schiphol

Geen onderscheid vliegtaks Europees en Intercontinentaal vliegverkeer

Waar eerder nog gesproken werd over een vliegtaks op Europese vluchten van ongeveer €4 en €22 op intercontinentale vluchten, lijkt dit nu geheel van de baan. De standaard €7 vliegtaks zal voor alle vliegtickets gaan gelden. Veel passagiers en vliegtuigmaatschappijen zijn het hier niet mee eens. Korte afstandsvluchten zijn immers een stuk minder belastend voor het milieu dan verre vluchten met grote vliegtuigen.

Extra heffing voor vervuilende vliegtuigen en lawaaioverlast

Het Nederlandse kabinet wil naast de vliegtaks dat er een extra belasting komt op lawaaiige vliegtuigen die erg vervuilend zijn. Dit zijn vooral vrachtvliegtuigen. Nu betalen die al hogere bedragen voor start -en landingsrechten op Schiphol.

Europese vliegtaks heeft de voorkeur

De regering heeft voorkeur voor een Europese vliegtaks die voor alle lidstaten geldt. Het is nog niet gelukt om hier afspraken over te maken. Toch zou het de voorkeur hebben om de klimaatdoelen van Parijs te behalen. Als de afspraken over een Europese vliegtaks lukken, gaat dit Nederlandse voorstel alsnog niet door.

Het is nog de vraag hoeveel effect de vliegtaks op het reisgedrag van passagiers gaat hebben. Eerder werd in 2008 een behoorlijke vliegtaks ingesteld die de positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie verslechterde. Deze belasting werd dan ook snel weer afgeschaft.

Meer lezen over vliegbelasting

 • 2021-01-05

  Vliegbelasting per 1 januari: dit houdt het voor jou in

  Begin november heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat er per 1 januari een vliegbelasting voor passagiers vanuit Nederland komt. Wat valt er nu onder deze vliegbelasting en waarom moeten vliegtuigpassagiers dit betalen? EUclaim legt het uit!

 • 2020-11-16

  Kabinet zet invoering vliegtaks door

  Op vrijdag 13 november 2020 heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat er een vliegtaks voor passagiers wordt ingevoerd per 1 januari 2021. Op basis van het aanvullende onderzoek van de Tweede Kamer gaat de voorgestelde belasting voor vrachtverkeer niet door.

 • 2017-10-12

  Kabinetsplannen: Vliegen wordt duurder

  Afgelopen week werd het regeerakkoord voor de komende vier jaar gepresenteerd. Ook het vliegverkeer in Nederland krijgt te maken met de nieuwe kabinetsplannen. Er wordt extra geïnvesteerd in het klimaat, waardoor vliegen duurder gaat worden. Een zogenaamde vliegtax maakt vliegtickets vanaf 2021 duurder. Ook moet deze belasting het vliegverkeer gelijkmatiger over de vliegvelden gaan verdelen als de andere maatregelen niet voldoende werken.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Groningen Airport verliest twee van drie dagelijkse lijndiensten
Volgende nieuwsitem
Rampzalige zaterdag door storm op Schiphol Airport Amsterdam
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Henk Overbeek
5 jaren geleden

Vliegtaks is oke maar ik zou liever zien dat we korte vluchten in Europa heel zwaar te belasten om zo te sturen om een alternatief te pakken. Trein dus is de beste keuze. Europese vluchten proberen helemaal uit te bannen. Vliegtaks voor verre vluchten kan dan € 7,- worden.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding