Transavia piloten kondigen staking aan in Krokusvakantie

Nederlandse piloten van Transavia hebben aangegeven in de laatste weken van februari te gaan staken. Dit kan voor veel passagiers problematisch worden aangezien de krokusvakantie ofwel voorjaarsvakantie in deze periode valt. Dé tijd van het jaar dat veel gezinnen op wintersport gaan of juist naar de zon vliegen.

transavia vliegtuig landt bij bewolkte lucht

Transavia is dé wintersportmaatschappij

De verwachte impact is groot als de staking doorgaat. Veel Nederlanders vliegen met Transavia naar hun vakantiebestemmingen en vooral voor de wintersporters onder ons is het de énige vliegtuigmaatschappij die naar de meeste skigebieden vliegt zoals Salzburg, Innsbruck en Chambéry.

Onderhandelingen cao opnieuw stukgelopen

Oorzaak van de staking is het opnieuw stuklopen van onderhandelingen over een nieuwe cao en verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de piloten. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, het VNV, geeft aan dat ‘op dit moment een staking de enige manier lijkt om de eisen van de piloten af te dwingen’.

De piloten van Transavia geven al langere tijd aan meer stabiliteit in hun rooster te willen. Momenteel krijgen ze pas een week van tevoren hun vluchtrooster en ook die wordt bijna nog dagelijks aangepast, waardoor piloten geen privéplannen kunnen maken.

Staking kort van tevoren aangekondigd

Mogelijk begint de staking al op zeer korte termijn. Enkelen geven aan dat er vanavond al gestaakt gaat worden(!). In principe moeten de deelnemende piloten dit 12 uur van tevoren aangeven als er gestaakt gaat worden.

Passagiers hebben dan recht op een vergoeding tot €600 per persoon

Staking van Transavia piloten? Recht op vergoeding!

Mochten de Transavia piloten de staking doorzetten dan gaat dit in veel geannuleerde en langvertraagde vluchten van en naar Nederland resulteren. Passagiers hebben dan recht op een vergoeding tot €600 per persoon naast een vervangende vlucht of teruggave van de ticketprijs. Mochten passagiers vast komen te zitten in het buitenland en extra kosten moeten maken zoals eten, drinken, hotelovernachtingen en reiskosten dan kunnen deze kosten ook geclaimd worden.

Update 16 februari

De laatste onderhandelingspoging tussen de vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en Transavia is vrijdagmiddag mislukt. VNV heeft een ultimatum gesteld tot zaterdagmiddag één uur. Als er dan geen nieuw voorstel wordt gedaan is de kans op stakingsacties groot. We houden je op de hoogte. 

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
KLM annuleert vluchten door sneeuwverwachting
Volgende nieuwsitem
Personeel Air France kondigt staking aan op 22 februari
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elly Beintema
6 jaren geleden

Goede informatie maar waar krijg ik het allerlaatste nieuws op het moment dat ik naar het vliegveld in Malaga moet op 28 Februari?

EUclaim
6 jaren geleden
Reply to  Elly Beintema

We houden de situatie nauw in de gaten Elly. Momenteel is er alleen een staking voor vanochtend gepland. Zodra er meer data bijkomen melden we dit op onze site. Houd ons dus in de gaten :). ~Jasmijn

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding