Thomas Cook failliet: 600.000 passagiers gestrand

Britse touroperator Thomas Cook heeft faillissement aangevraagd. Ruim 600.000 Thomas Cook passagiers zijn wereldwijd gestrand en hebben nog geen idee hoe ze naar huis komen. 150.000 Britse passagiers wachten op de grootste repatriëring ooit in vredestijd, die door de Britse Civil Aviation Authority (CAA) teruggevlogen worden naar het Verenigd Koninkrijk.

thomas cook vliegtuig

Update: Nederlandse reizen Thomas Cook geannuleerd

Op maandagavond, 23 september 2019, kwam Thomas Cook Nederland met het nieuws dat ook alle Nederlandse reizen worden geannuleerd. Gedupeerde vakantiegangers die vastzitten in het buitenland, of nog op reis zouden gaan, kunnen contact opnemen met Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Faillissement Thomas Cook teistert reiswereld

Het ging al een tijdje niet goed met de Britse reisorganisatie Thomas Cook, die afgelopen nacht faillissement aankondigde. Ruim 600.000 passagiers zitten vast in het buitenland. Sommige passagiers mogen hun hotel niet eens verlaten omdat de rekening niet door Thomas Cook is betaald. Er zijn geen bussen geregeld en er staan geen vliegtuigen klaar voor de gedupeerde passagiers. Stichting Garantiefonds Nederland helpt Nederlandse gedupeerden door de reissom te betalen en een nieuwe terugvlucht te regelen. Ruim 150.000 Britten en 300.000 Duitsers zitten vast in het buitenland door het faillissement van Thomas Cook. De Britse regering heeft de Civil Aviation Authority (CAA) opgeroepen een repatriëringsprogramma op te zetten van twee weken, genaamd ‘Operation Matterhorn’. De reizigers worden tot en met 6 oktober kosteloos teruggevlogen naar het Verenigd Koninkrijk.

Ook Neckermann getroffen door faillissement

De Nederlandse tak van Thomas Cook heeft nog geen faillissement aangevraagd. Toch is het sinds vanmorgen niet meer mogelijk om online vakanties te boeken bij Neckermann, onderdeel van Thomas Cook. Ruim 10.000 Nederlanders zouden momenteel met Thomas Cook op reis zijn, zeker 50.000 Nederlanders hebben een vakantie bij deze organisatie geboekt. Zeker 400.000 Nederlanders gaan jaarlijks met Thomas Cook op reis. Gedupeerde Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken. Stichting Garantiefonds Reisgelden ontfermt zich over gedupeerde passagiers. Passagiers die een boeking hebben lopen krijgen hun geld terug of daar wordt een vervangende vakantie bij een andere reisorganisatie voor geregeld.

Vlucht geannuleerd door faillissement en je rechten

Wanneer je vlucht geannuleerd wordt vanwege het faillissement van de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie kun je als passagier helaas geen aanspraak maken op een vergoeding, omdat de vliegtuigmaatschappij geen geld meer heeft. Een curator moet bepalen welke schuldeisers nog geld kunnen krijgen, als dat er is. Heb je al een claim lopen bij Thomas Cook? EUclaim zet deze dan door naar de curator, maar de kans is helaas groot dat er geen vergoeding meer overgemaakt gaat worden.

Heb je vragen over de status van je claim naar aanleiding van het faillissement van Thomas Cook? Neem dan gerust contact met ons op!

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Woensdag nieuwe staking bij KLM-grondpersoneel op Schiphol Airport
Volgende nieuwsitem
Faillissement dreigt bij Adria Airways
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding