Southwest Airlines stopt met overboeken vluchten

Naar aanleiding van het overboekingsincident bij United Airlines, waarbij een passagier hardhandig van een vlucht werd verwijderd, is Southwest Airlines nu de eerste vliegtuigmaatschappij die bekend maakt te stoppen met het overboeken van haar vluchten.

southwest vliegtuig op landingsbaan vliegveld
©: Fortune

Topman Gary Kelly zegt alleen nog in het geval van operationele problemen passagiers te vragen vrijwillig hun stoel af te staan. De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij reduceerde het aantal overboekingen al behoorlijk in de afgelopen jaren. Southwest zou goed in staat zijn om te voorspellen hoeveel passagiers daadwerkelijk de geboekte vlucht nemen, en zo overboekingen voorkomen. Een nieuw reserveringssysteem moet hierbij helpen.

Het begin van een trend?

Het is nog de vraag of meer vliegtuigmaatschappijen het voorbeeld van Southwest Airlines gaan volgen. In principe verkopen bijna alle maatschappijen meer tickets dan dat er plaatsen zijn in het vliegtuig. Doorgaans komt een percentage niet opdagen voor de vlucht. Door een vlucht te overboeken garanderen de vliegtuigmaatschappijen een zo vol mogelijk vliegtuig en zo laag mogelijke ticketprijs.

Als een vlucht overboekt is en er teveel passagiers komen opdagen voor de vlucht, vraagt de vliegtuigmaatschappij passagiers vrijwillig hun stoel op te geven in ruil voor een vervangende vlucht en een vergoeding. Daarnaast hebben passagiers ook recht op een wettelijke vergoeding als ze door de overboeking meer dan drie uur later aankomen op hun eindbestemming.

 

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Winnaar EUclaim 10 jaar actie
Volgende nieuwsitem
Extra securitymedewerkers voor Amsterdam Airport Schiphol
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding