Reisbranche krijgt steun door voucherfonds

Op maandag 7 december 2020 is bekendgemaakt dat de reisbranche steun, in de vorm van een ‘voucherfonds’ krijgt. Het kabinet zal de reisbranche steunen door mogelijk honderden miljoenen euro’s aan leningen. Zo kunnen gedupeerde reizigers met een corona-voucher de waarde van hun voucher in geld laten uitkeren door reisorganisaties.

Reiziger houdt twee paspoorten met vliegtickets vast

Corona-vouchers in geld uitkeren

Door de impact van het coronavirus verkeren veel reisorganisaties momenteel in zwaar weer. Het is voor veel reizigers lastig om de kosten van de vakantie terug te krijgen in plaats van een corona-voucher. Dit horen ze verplicht na een jaar terug te krijgen. De vouchers worden sinds half maart 2020 uitgegeven, dus vanaf voorjaar 2021 moeten reizigers hun geld terug krijgen.

Reisorganisaties die de vouchers niet kunnen uitkeren in geld kunnen aanspraak maken op het voucherfonds. Dit voucherfonds zal voorkomen dat verschillende reisorganisaties in financiële problemen terechtkomen. Zo hebben reisorganisaties in totaal samen voor 600 miljoen euro aan tegoedbonnen uitstaan.

Voucherfonds beschikbaar voor pakketreizen

Partijen die zijn aangesloten bij SGR kunnen gebruikmaken van het voucherfonds. De regeling heeft overigens alleen betrekking op pakketreizen en niet op losse vliegtickets. Reizigers kunnen zes maanden nadat een boeking is omgezet in een voucher aanspraak maken op een terugbetaling. Het plan is echter om 31 december te stoppen met het uitgeven van de corona-voucher, al wordt er al gezegd dat dit kan uitlopen naar 31 maart 2021. Vanaf dat moment moeten reizigers hun geld gelijk terugkrijgen of de reis omboeken naar een geschikter moment.

Update 12 januari 2021: Reizen die pas in 2021 geboekt zijn kunnen ook niet van een voucher met SGR garantie worden voorzien. Voor deze reizen geldt weer de normale wettelijke termijnen. Dit is een voorwaarde van de overheid en zo besproken met SGR en de ANVR.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Totaal aantal vluchten dit jaar op Schiphol vergelijkbaar met 1992
Volgende nieuwsitem
EUclaim legt na 10 jaar beslag op kerosine Balkan Holiday Air
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel