Luchthaven vertraging

Regionale luchthavens herstellen sneller vanwege vakantie- en andere chartervluchten

25 januari 2022
westwind air service

Branchevereniging ACI (Airport Council International) Europe presenteert vandaag de jaarcijfers rondom het hertstel van de Europese luchthavens sinds het uitbreken van het coronavirus. Uit de cijfers blijkt dat kleine regionale vliegvelden sneller herstellen op het gebied van passagiersaantallen dan de grote luchthavens zoals Schiphol airport. De verklaring hiervoor is dat regionale vliegvelden meer vakantie- en andere chartervluchten aantrekken. Deze aantallen zijn sneller aan het herstellen dan de zakelijke vluchten.

Cijfers laten een langzaam herstel zien

In 2021 zagen kleinere luchthavens met minder dan 5 miljoen passagiers per jaar hun passagiersaantallen gemiddeld met 53,5% dalen ten opzichte van 2019. Relatief daalden deze aantallen minder hard dan de aantallen van de grotere luchthavens. Luchthavens met 20 miljoen of meer passagiers per jaar zagen hun aantallen gemiddeld met 63,3% afnemen.

In december 2021 werden er weer meer reisrestricties opgelegd vanwege het uitbreken van de omikronvariant. Deze restricties hadden echter minder invloed op binnenlandse vluchten, waardoor de regionale luchthavens hun passagiersaantallen minder hard zagen kelderen dan de grote luchthavens. Kleine luchthavens zagen een afname van gemiddeld 18,1% in vergelijking met een gemiddelde afnamen van 43,4% bij grote luchthavens.

Vakantieverkeer zorgt voor sneller herstel van regionale luchthavens

De kleine regionale luchthavens herstellen sneller, omdat vakantie- en pleziervluchten sneller aantrekken dan het zakelijke vliegverkeer. Luchthavens op populaire vakantiebestemmingen trokken meer vluchten aan en daarmee meer passagiers. In sommige gevallen zijn deze luchthavens zelfs gegroeid.

Vooral de luchthavens die prijsvechters en charters aantrokken hebben in december een goed herstel laten zien wanneer we dit vergelijken met 2019 (pre-corona). Bijvoorbeeld:

 1. Ajaccio, Frankrijk (+46.4%)
 2. Hammerfest, Noorwegen (+8.9%)
 3. Calvi, Frankrijk (+8%)
 4. Mikonos, Griekenland (-4.3%)
 5. Menorca (-4.3%)
 6. Palermo, Italië (-5.6%)
 7. Ponta Delgada, Portugal (-10.9%)
 8. Fuerteventura (-13.1%)
 9. Turijn, Italië (-13.6%)

Heb jij vluchtproblemen ondervonden?

Ben jij in 2021 ook naar een regionale luchthaven gevlogen, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan of vriend of familie op te zoeken? Als je vluchtproblemen hebt ondervonden heb je mogelijk recht op compensatie! Dien je claim in bij EUclaim en check je vlucht. Binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt!

Meer regionale luchthavens

 • 2020-08-31

  Vluchtvertragingen op Eindhoven Airport door dichte mist

  Afgelopen zondag, 30 augustus 2020, heeft Eindhoven Airport last gehad van dichte mist. Hierdoor liepen diverse vluchten vertraging op en moesten meerdere vluchten uitwijken naar andere luchthavens.

 • 2017-02-03

  18 nieuwe routes Transavia

  Enthousiaste Transavia passagiers kunnen hun hart ophalen. De vliegtuigmaatschappij heeft bekend gemaakt vanaf Schiphol, Eindhoven en Rotterdam nieuwe routes te openen.

 • 2016-09-27

  Aantal vertraagde en uitgeweken vluchten Eindhoven Airport gestegen

  Het aantal vluchten dat met vertraging kampte op Eindhoven Airport in de zomermaanden is met 27 procent gestegen. Ging het dit jaar om 61 vertraagde vluchten, in 2015 waren dat er 48. Tussen 21 juni en 20 september werden bovendien 8 vluchten geannuleerd, tegen 1 in het jaar ervoor.

   

   

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding