Rechter besluit: Ryanair mag basis op Eindhoven Airport níet sluiten

De rechtbank van Den Bosch heeft vandaag bepaald dat Ryanair de basis op Eindhoven Airport niet mag sluiten. Volgens de rechtbank wordt met deze beslissing misbruik gemaakt van de bevoegdheid van de Ierse budgetmaatschappij.

pilotenstaking Ryanair

Nederlands Ryanair personeel wint rechtszaak tegen Ryanair

De rechtbank oordeelde vandaag dat volgens het Nederlands arbeidsrecht er een zwaarwegend belang moet zijn om personeel over te plaatsen. Ook geeft de rechter aan dit niet zo lijkt te zijn en dat er sprake is van een wraakactie voor de stakingen van Nederlandse piloten. Ryanair zegt de beslissing gemaakt te hebben om bedrijfseconomische redenen en dat eventuele overplaatsingen ook in de arbeidsovereenkomsten zijn opgenomen. Deze overeenkomsten zijn afgesloten onder Iers arbeidsrecht. Toch geeft de rechter duidelijk aan dat dit niet betekent dat de Nederlandse wet geen bescherming biedt. Het Nederlands arbeidsrecht is daar heel duidelijk in.

Sluiting basis en noodgedwongen verhuizingen

Ryanair was van plan de basis op Eindhoven Airport vanaf 5 november te sluiten. Nederlands personeel zou moeten verhuizen naar andere plekken in Europa of Noord-Afrika om hun baan te behouden. Piloten spanden een kort geding aan tegen de Ierse budgetmaatschappij. Met succes. Ryanair mag de basis niet sluiten. Toch heeft Ryanair inmiddels aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en de plannen voor sluiting door te zetten.

Eerdere stakingen bij Ryanair

Ryanair personeel staakte in Nederland al twee keer afgelopen zomer uit protest tegen de arbeidsvoorwaarden en de handhaving van het Ierse arbeidsrecht, die vele malen slechter is voor het personeel dan Nederlands arbeidsrecht. Was jouw vlucht vertraagd of geannuleerd door een staking van Ryanair personeel? Check dan snel je recht op vergoeding.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Zeven nieuwe winterbestemmingen voor Schiphol Airport
Volgende nieuwsitem
Small Planet Airlines per direct gestopt met vliegen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding