Luchthaven vertraging
4 juli 2023

Piloten Ryanair staken in België

Vlieg jij volgend weekend met Ryanair? Belgische Ryanairpiloten staken 15 en 16 juli 2023

**update 7 juli**

De piloten van Ryanair hebben bevestigd dat er gestaakt wordt op 15 en 16 juli 2023. De vakbond zegt dat passagiers rekening moeten houden met ernstige hinder. In een normaal weekend verzorgt Ryanair op Brussels South Charleroi Airport zo’n 150 vertrekkende en aankomende vluchten op zaterdag en zondag, dus het raakt best veel passagier.

Heb je al bericht gekregen van Ryanair dat je vlucht is geannuleerd? Ze moeten je een nieuwe vlucht aanbieden, of je krijgt je geld terug. Daarnaast heb je recht op een vergoeding, maar de kans is aanwezig dat ze dit laatste niet communiceren. Klik hieronder en deel je vluchtgegevens met ons. Dan gaan wij voor jou achter die vergoeding aan. 

Waarom gaat Ryanair staken?

Belgische piloten van Ryanair moesten tijdens de coronacrisis 20% van hun loon inleveren. Nu de coronacrisis in het verleden ligt, eisen zij loonherstel. Daarnaast heeft Ryanair het plan om de collectieve arbeidsovereenkomst over werk- en rusttijden te schrappen. Uiteraard zijn de piloten het daar niet mee eens. Als deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, dan krijgen de piloten minder rust. Volgens de bonden is het schrappen van deze overeenkomst in strijd met de wet.

‘We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de passagiers die van plan zijn om tussen nu en oktober 2024 met Ryanair te reizen en die door deze stakingen getroffen kunnen worden, maar we kunnen niet langer toestaan dat Ryanair de basisprincipes van het Belgisch sociaal overleg overtreedt,’ klinkt het.

Ryanair staking 2023 niet de eerste keer

In 2022 staakte het cabinepersoneel van Ryanair. De stewards en stewardessen legden toen het werk neer als protest tegen hun arbeidsvoorwaarden. Hierdoor werden 128 vluchten geannuleerd in één weekend. Veel gedupeerde passagiers schakelden toen al de hulp van EUclaim in voor het verkrijgen van hun vergoeding én het terugkrijgen van de extra kosten die de passagiers maakten. Ryanair betaalde pas uit in mei 2023, nadat EUclaim de passagiers hielp met hun claim bij Ryanair.

Staking Ryanair Charleroi Airport

De in juli geplande staking van de Belgische piloten van Ryanair, zal vooral gevolgen hebben voor de vluchten die vanaf en naar Charleroi Airport vliegen. De meeste Belgische Ryanairpiloten vliegen namelijk van en naar het vliegveld van Charleroi.

Vlieg jij op 15 of 16 juli 2023 met Ryanair? Hou onze website in de gaten, want op 7 juli wordt duidelijk of de staking doorgaat. Benieuwd wat je rechten zijn bij staking van Ryanairpersoneel? Je leest het hier.

Geschreven door Lisanne Verbeek

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding