Personeel levert arbeidsvoorwaarden in voor voortbestaan luchtvaartmaatschappijen

Door de coronacrisis verkeren veel luchtvaartmaatschappijen in zwaar weer. Zo vragen enkele luchtvaartmaatschappijen faillissement aan (waaronder Level Europe en Flybe) en gaan er miljarden aan overheidssteun naar de luchtvaartmaatschappijen. Op maandag 28 september is gecommuniceerd dat drie vakbonden van het grondpersoneel een voorstel over de arbeidsvoorwaarden aan KLM aangeleverd hebben. Ook het cabinepersoneel van easyJet geeft akkoord voor een loonbevriezing.

Een rij met lege stoelen in een vliegtuig

Update 01-10: Reorganisatieplannen KLM zijn ingediend bij overheid

In hoofdlijnen heeft luchtvaartmaatschappij KLM een akkoord bereikt met alle vakbonden voor cabine- en grondpersoneel over het verminderen van de arbeidsvoorwaarden. De afspraken zijn nodig om leningen van de overheid te verkrijgen en daarmee de toekomst van KLM veilig te stellen. Het is echter niet gelukt om een overeenstemming met de piloten te bereiken. Desondanks er geen akkoord van de pilotenvakbond is, zijn de reorganisatieplannen van KLM ingediend bij de overheid.

Grondpersoneel levert voorstel arbeidsvoorwaarden aan KLM

Drie vakbonden (NVLT, VKP en CNV) van het grondpersoneel hebben KLM een gezamenlijk voorstel omtrent de arbeidsvoorwaarden aangeleverd. Ze willen dat lagere inkomens van de medewerkers zoveel mogelijk worden ontzien. De vakbonden geven aan hun best te doen om voor 1 oktober een akkoord te bereiken met de luchtvaartmaatschappij om een overheidslening te krijgen.

Cabinepersoneel easyJet akkoord met loonbevriezing

De Britse budgetmaatschappij easyJet moet door de coronacrisis flink inkrimpen. Eerder maakte easyJet bekend 30 procent van de arbeidsplaatsen te willen schrappen. Dit heeft ook impact op de basis op Schiphol waar ongeveer 300 mensen werken, waarvan 200 mensen cabinepersoneel is. Om ontslagen op de basis van Schiphol bij easyJet te voorkomen heeft het cabinepersoneel,naast de piloten die in Nederland gestationeerd zijn, akkoord gegeven op een loonbevriezing van twee jaar.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
KLM biedt meer flexibiliteit tijdens voortdurende coronacrisis
Volgende nieuwsitem
Valse bommelding op KLM-vlucht uit Boekarest
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel