Passagiers hebben recht op vergoeding voor Ryanair staking

De Nederlandse Ryanair piloten hebben besloten vrijdag te gaan staken. Ze sluiten zich aan bij een tweede stakingsronde van Europees Ryanair personeel. Nederlandse passagiers hebben mogelijk recht op een vergoeding.

ryanair vliegtuig op vliegveld

Conflict arbeidsrecht en cao leidt tot tweede staking

Update: Ryanair heeft al 190 vluchten in Europa geannuleerd voor aanstaande vrijdag 28 september in verband met de staking van piloten en cabinepersoneel.

De Ierse budgetmaatschappij en de Vakbond Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) blijven in conflict over de cao en arbeidsrecht. De vakbond vindt dat het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing moet zijn op de Nederlandse piloten. Ryanair wil het, voor personeel minder gunstige, Ierse arbeidsrecht van toepassing houden. In verschillende Europese landen wordt gestaakt vanwege dezelfde redenen. Naar verwachting worden vluchten vanaf Eindhoven airport geannuleerd. Passagiers die gedupeerd worden door de staking hebben recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.

Recht op vergoeding bij staking piloten

Wanneer het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij, zoals piloten en cabinepersoneel, staakt, hebben passagiers recht op een vergoeding. De vergoeding is afhankelijk van de vluchtafstand. Omdat Ryanair alleen binnen Europa vluchten uitvoert is de vergoeding €250 of €400 per persoon. Naast een vergoeding voor het tijdsverlies onder Verordening 261/2004, hebben passagiers ook recht op een vervangende vlucht en verzorging.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Atlanta airport krijgt eerste biometrische terminal
Volgende nieuwsitem
Weer een computerstoring bij Delta airlines
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding