Luchtvaartautoriteit FAA geeft groen licht voor testvluchten verbeterde Boeing 737 MAX

Na meer dan vijftien maanden van verbeteringen aan de Boeing 737 MAX mag het toestel eindelijk weer testvluchten uitvoeren van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Het kan nog maanden duren voordat het beruchte toestel weer klaar is om commerciële vluchten uit te voeren.

vliegtuigen american airlines boeing geparkeerd op chicago airport

Grote aanpassingen aan Boeing 737 MAX na fatale ongelukken

In maart 2019 vonden in korte tijd twee grote ongelukken plaats met de Boeing 737 MAX. De eerste crash gebeurde met een toestel van Lion Air even na het opstijgen uit Jakarta. Kort daarna stortte een 737 MAX van Ethiopian Airlines neer vlak na de start. Na uitvoerig onderzoek bleek er een groot softwareprobleem te zijn bij het toestel. Wereldwijd werden alle toestellen aan de grond gehouden. Dit had voor luchtvaartmaatschappijen als TUIfly, Turkish Airlines en Norwegian grote gevolgen. Zij maakten veel gebruik van de Boeing 737 MAX. Ook het Amerikaanse Southwest Airlines en American Airlines moesten dagelijks meer dan 300 vluchten annuleren. 

Zware tijden voor Boeing na fabricatiefouten en coronacrisis

2019 was geen makkelijk jaar voor de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. De problemen met de Boeing 737 MAX leverde al een miljardenverlies op. Niet veel later kwamen er ook nog technische problemen met de Boeing 737 NG aan het licht. Vliegtuigen van het ‘next generation’ type zouden bij meer dan 30.000 vluchten haarscheurtjes kunnen ontwikkelen op het verbindingspunt van de romp en de vleugel van het vliegtuig. Alsof dat niet al genoeg tegenslag was kwam daar begin 2020 de coronacrisis waardoor de complete luchtvaartindustrie tot stilstand kwam.  

Grote aanpassingen Boeing 737 MAX en certificering

Inmiddels is er behoorlijk gesleuteld aan de Boeing 737 MAX en heeft het alle inspecties doorstaan. De vervolgstap is dat er uitvoerig getest gaat worden met het vliegtuig. De testen zijn de laatste stap richting een certificering van de FAA. Wanneer deze certificering binnen is, mag het vliegtuig weer terugkeren in het luchtruim. Het kan nog wel even duren voordat er werkelijk weer gevlogen mag worden. Piloten kunnen in de tussentijd trainen op de aangebrachte wijzigingen. Naar verwachting mag er vanaf september weer gevlogen worden met de vernieuwde Boeing 737 MAX.  • Vlucht vertraagd door technisch mankement? Je hebt rechten!

    Was je vlucht vertraagd door een technisch probleem met het vliegtuig? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon!


    Check je rechten

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Regeringspartijen doen voorstel voor minimumprijs vliegticket van €35
Volgende nieuwsitem
Ryanair dreigt met sluiting basissen op Shannon en Cork Airport
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding