Luchthaven vertraging

EUclaim ziet toepassing Finnair Arrest in Nederlands oordeel

22 november 2021

Stel je voor, je hebt een heerlijke vakantie achter de rug in Valencia. Je staat op het vliegveld om terug te reizen naar Amsterdam. Een rechtstreekse vlucht was niet beschikbaar, dus jouw reis heeft een tussenstop in Lissabon. Maar wanneer je in Lissabon aankomt ben je dusdanig vertraagd dat je je overstap mist. Dat is balen! Gelukkig lost de airline het goed en boekt je om naar een nieuwe vlucht. De eerste mogelijkheid om naar Amsterdam te vliegen is van Lissabon naar Milaan en daar over te stappen. Je baalt natuurlijk dat je reis zoveel langer duurt, maar je accepteert de nieuwe vlucht. Je reist naar Milaan en, what are the odds, je bent nóg een keer vertraagd. Wéér je aansluiting gemist!

Heb je nu recht op twee keer compensatie?

Tap Air Portugal vliegtuig in de lucht

Toepassing van het Finnair-Arrest door een Nederlandse rechter

Dit gebeurde een Nederlandse passagier. De vlucht Valencia naar Lissabon en Lissabon naar Milaan (de probleemvluchten) werden uitgevoerd door TAP Air Portugal. De vertragingen hebben ervoor gezorgd dat de passagiers met drie uur aankomstvertraging aankwamen op de eindbestemming.

Op 11 november 2021 is er een beschikking gewezen tegen TAP Air Portugal. In deze beschikking ziet EUclaim voor het eerst een toepassing van het Finnair-Arrest in een Nederlands oordeel. Het Finnair-Arrest stelt dat een passagier aanspraak kan maken op compensatie op zowel de oorspronkelijke vlucht als de vervangende vlucht als de vertraging onder Verordening 261/2004 valt en de airline zowel de originele vlucht uitvoert als de vervangende vlucht.

De Nederlandse kantonrechter oordeelde aan de hand van het Finnair-Arrest dat de passagier in beginsel recht heeft op compensatie vanwege de vertraging op de vervangende vlucht.

Wat is de conclusie voor u als passagier?

Als u compensatie heeft gekregen vanwege een langdurige vertraging op de oorspronkelijke vlucht  en ermee heeft ingestemd een vervangende vlucht te nemen, dan heeft u bij een vertraagde vervangende vlucht ook recht op compensatie voor deze vertraging.

Heeft u ook te maken gehad met een soortgelijke situatie? EUclaim helpt u daar uiteraard graag bij.

Meer over vliegen en uw rechten

 • 2018-05-31

  Recht op vergoeding bij overstap

  Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat passagiers die aansluitende vluchten hebben geboekt in één boeking, recht hebben op compensatie wanneer zij hun aansluiting missen door vertraging op de eerste vlucht vanuit de EU, ongeacht of de overstap plaatsvindt buiten de EU. Het Europees Hof kiest hiermee de kant van de passagier en bevestigt het eerder gewezen Folkerts-arrest.

 • 2019-07-11

  Het Czech Airlines arrest: Passagiers recht op vergoeding bij aansluitende vluchten buiten de EU

  Passagiers die een vertraging hebben gehad van meer dan drie uur op een aansluitende vlucht buiten de EU, hebben recht op een vergoeding volgens Verordening 261/2004. De luchtvaartmaatschappij waar de passagier het ticket heeft geboekt en die de eerste vlucht in de boeking heeft uitgevoerd, moet deze vergoeding betalen mits beide vluchten in dezelfde boeking staan. Dat is het vonnis van het Europees Hof van Justitie vandaag in een zaak tegen Czech Airlines.

 • 2012-10-19

  23 oktober: Arrest Europese Hof van Justitie

  Het is zover! Het Europese Hof van Justitie zal dinsdag 23 oktober zijn uitspraak doen in de zaak ‘Nelson-TUI’.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding