vliegtuig van brussels airlines
24 november 2023

Staking Brussels Airlines gaat niet door

Akkoord bereikt

**update 27 november** 

Volgens VRT.be is de staking van het cabinepersoneel bij Brussels Airlines in december afgewend. Daarover zijn de vakbonden en directie eens geraakt, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. De directie heeft volgens hem een “serieus voorstel” op tafel gelegd waarover het personeel in de loop van volgende maand wordt geconsulteerd. 

  • Is jouw vlucht geannuleerd?

    Is jouw vlucht geannuleerd door de staking? Deel dan nu alvast je vluchtnummer met ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
    Dit is mijn vlucht
Cabinemedewerkers van Brussels Airlines zullen gedurende de eerste drie dagen van december het werk neerleggen, zo hebben Belgische vakbonden aangekondigd. Passagiers moeten rekening houden met lange vertragingen en annuleringen.

De vakbonden beweren dat de luchtvaartmaatschappij zich niet houdt aan afspraken uit cao’s en dat het cabinepersoneel ontevreden is over de lonen.  

De huidige loonakkoorden dateren nog uit het coronajaar 2020. De luchtvaartindustrie lag toen op zijn gat en luchtvaartmaatschappijen leden flinke verliezen door de wereldwijde stilstand van internationaal reisverkeer.

Brussels Airlines, net als veel andere airlines toen, voerde een ingrijpende reorganisatie door. De afgelopen jaren heeft de luchtvaartsector echter een opmerkelijk herstel doorgemaakt, waarbij de Belgische maatschappij positieve resultaten heeft geboekt. Het cabinepersoneel vindt dat de lonen daarom weer aangepast moeten worden.

Oorspronkelijk werd aangekondigd dat de vakbondsacties tijdens de kerstvakantie zouden plaatsvinden, maar deze zijn vervroegd. Didier Lebbe van vakbond CNE waarschuwt dat de stakingen in december slechts een “eerste salvo” zijn.

Ook piloten van Brussels Airlines hebben hun onvrede laten blijken. Zij dreigen een week later te staken.

Waar heb jij recht op bij een staking?

Passagiers van Brussels Airlines, die getroffen worden door de annuleringen als gevolg van de stakingen, hebben rechten die beschermd worden door Europese regelgeving. Indien een vlucht geannuleerd wordt als gevolg van stakingen van airlinepersoneel, hebben passagiers het recht op:

  1. Terugbetaling of omboeking: Passagiers hebben het recht om hun geld terug te krijgen of omgeboekt te worden naar een andere beschikbare vlucht.
  2. Compensatie: Afhankelijk van de lengte van de vlucht, hebben passagiers ook recht op compensatie. Dit kan oplopen tot 600 euro.

Terugbetaling of omboeking wordt door Brussels Airlines geregeld, maar compensatie kan worden geclaimd via ons. Dien een claim in en dan gaan wij aan de slag.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding