Luchthaven vertraging

APRA is verheugd over het verslag van de Europese Rekenkamer waarin schendingen van de rechten van vliegtuigpassagiers in de EU tijdens de pandemie worden bevestigd

30 juni 2021

Gisteren, op dinsdag 29 juni 2021, heeft de Europese Rekenkamer haar verslag gepresenteerd. Het verslag heet: Rechten van vliegtuigpassagiers tijdens de COVID-19-pandemie: Belangrijke rechten niet beschermd ondanks inspanningen van de Commissie. APRA is ingenomen met het verslag, waarin op adequate wijze wordt uiteengezet hoe de rechten van vliegtuigpassagiers in de EU tijdens de crisis door de luchtvaartmaatschappijen zijn geschonden.

Bescherming van passagiersrechten

Europese vliegtuigpassagiers worden beschermd door Verordening 261/2004 in geval van vluchtverstoringen, zoals langdurige vertragingen en annuleringen. De Verordening is een van Europa’s belangrijkste consumentenwetten en is bedoeld om burgers in een kwetsbare positie ten opzichte van grote bedrijven, in dit geval luchtvaartmaatschappijen, voldoende bescherming te bieden.

Sinds de invoering van de Verordening in 2004 hebben luchtvaartmaatschappijen voortdurend geprobeerd manieren te vinden om de Verordening te omzeilen en passagiers hun gegeven rechten niet te geven. APRA en de organisaties die er lid van zijn, hebben namens de passagiers de strijd aangebonden met luchtvaartmaatschappijen die de Verordening niet naleven, zowel op nationaal als op EU-niveau.

Luchtvaartmaatschappijen negeren Europese Verordening

De coronacrisis heeft een klimaat geschapen waarin luchtvaartmaatschappijen nog meer misbruik maakten van hun passagiers door de Europese Verordening te negeren. In sommige gevallen zelfs gesteund door hun nationale regeringen door passagiers op onwettige wijze te dwingen vouchers te accepteren in plaats van hen hun geld terug te geven voor de geannuleerde vluchten. Tientallen miljoenen passagiers zijn tussen maart 2020 en maart 2021 het slachtoffer geworden van dergelijke praktijken. Terwijl luchtvaartmaatschappijen ongekende reddingspakketten hebben ontvangen van hun respectieve regeringen, bleven passagiers met niets achter.

Meer over vliegen en corona

 • 2020-11-19

  Annuleren ivm corona? Dit zijn je rechten

  De vakantieplannen zijn dit jaar aangepast of zelfs geannuleerd voor veel vakantiegangers. Zo is het niet meer mogelijk om naar bepaalde vakantiebestemmingen te reizen en schrappen vliegtuigmaatschappijen vluchten vanwege het coronavirus. Wat zijn nu precies je rechten als je wilt annuleren in verband met corona? Wij leggen het uit.

 • 2020-07-02

  Is corona wel de échte reden van je vluchtannulering?

  In juni kreeg EUclaim ruim 4000 klachten binnen. Een uitzonderlijk aantal dat aantoont dat er écht iets aan de hand is. Vluchten zijn geannuleerd door corona, maar dat is lang niet altijd de echte reden.

 • 2021-06-28

  Kans op besmetting in het vliegtuig héél klein

  Het gaat de goede kant op met de corona-besmettingen. Steeds meer vakantiebestemmingen krijgen ook een geel (of zelfs groen) reisadvies. De zomer is begonnen en we denken er allemaal aan weer lekker op vakantie te gaan. Maar misschien dit jaar toch maar met de auto of een camper… Dan zit je in ieder geval niet met een heleboel vreemden dicht op elkaar in een afgesloten ruimte zoals in een vliegtuig. Hier hoef je je gelukkig niet zo veel zorgen om te maken werd duidelijk na onderzoek van het RIVM.

 • 2021-06-24

  Op reis met het coronapaspoort

  Op 20 mei werd het officieel, Europa gaat een coronapaspoort invoeren. Vanaf 1 juli moet hij overal functioneel zijn. Wat houdt het coronapaspoort, of het Digitaal Corona Certificaat (DCC), precies in? Wat is het verschil met het gele boekje? Wanneer krijg je een groen certificaat? EUclaim legt het uit.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding