Aantal vertraagde en geannuleerde vluchten in Nederland bereikt nieuw hoogtepunt

Het aantal incidenten* van en naar Nederland heeft een nieuw hoogtepunt bereikt sinds 2013. In het tweede kwartaal van 2016 is het totaal aantal geannuleerde en vertraagde vluchten van meer dan drie uur, opgelopen naar 1425.

RTLZ Nieuws Paul Vaneker
Paul Vaneker, vliegtuigexpert bij EUclaim, was te zien in de uitzending van RTLZ Nieuws van 6 juni 2016

Dit alles blijkt uit de cijfers van ons over het tweede kwartaal. Naast het totaal aantal incidenten, zijn ook het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten waarbij jij als  vliegtuigpassagiers recht hebt op een vergoeding gestegen. In het tweede kwartaal van 2015 hadden vliegtuigpassagiers bij ongeveer de helft van het totaal aantal incidenten* recht op een vergoeding. Dit aantal is in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 62%.

Stijging aantal incidenten

Sinds 2013 stijgt elk jaar het totaal aantal incidenten in het tweede kwartaal. Alleen 2014 is hier een uitzondering op. In 2016 is het totaal aantal incidenten in het tweede kwartaal gestegen naar 1425 in vergelijking met 1198 in hetzelfde kwartaal van 2015. De grootste stijging van de afgelopen vier jaar is terug te zien in het aantal geannuleerde vluchten. In het tweede kwartaal van 2013 waren dit 557 vluchten en in hetzelfde kwartaal van 2016 waren dit er 874. De stijging in het aantal incidenten en specifiek de geannuleerde vluchten is terug te leiden naar een aantal oorzaken. De meeste problemen zijn veroorzaakt door veel onstuimig weer in de maand juni en meerdere stakingen van de Franse en de Italiaanse luchtverkeersleiding. In zowel 2015 als 2016 zijn er meerdere stakingen geweest van de Franse luchtverkeersleiding. Dit is terug te zien in de grote groei van het aantal geannuleerde vluchten sinds 2015. Sommige vliegtuigmaatschappijen beslissen namelijk om tijdens stakingen vluchten te annuleren. Staking van luchtverkeersleiding wordt gezien als een buiten gewone omstandigheid en daarom hebben passagiers in deze situatie geen recht op een vergoeding.

‘Vueling is sterk gegroeid afgelopen jaar en ze kan haar eigen groei niet meer bijhouden’, aldus Paul Vaneker, vliegtuigexpert bij EUclaim.

Vueling stijgt het snelst

Transavia is de enige vliegtuigmaatschappij die een daling in het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten van meer dan drie uur laat zien. Alle andere vliegtuigmaatschappijen die veel van en naar Nederland vliegen laten een stijging zien in het totaal aantal incidenten in vergelijking met het tweede kwartaal van 2015. Vueling laat met 37% de hoogste stijging zien. Vooral in de maand juni heeft de vliegtuigmaatschappij de laatste jaren veel incidenten. In juni 2014 had Vueling 19 incidenten en afgelopen juni waren dit er in totaal 56. Met de problemen die de Spaanse vliegtuigmaatschappij afgelopen weekend ondervond in Barcelona, zijn er al 20 incidenten geweest in de eerste vier dagen van juli. Paul Vaneker, vliegtuigexpert bij EUclaim, geeft aan dat Vueling het afgelopen jaar sterk gegroeid is en haar eigen groei niet bij kan houden. Dit resulteert in meer annuleringen en vertragingen. De passagiers van de vliegtuigmaatschappij zijn hier uiteindelijk de dupe van.

* Onder incidenten verstaan wij geannuleerde vluchten en vluchten met een vertraging van meer dan 3 uur.

De volgende media besteedde aandacht aan het persbericht van EUclaim over het tweede kwartaal van 2016:
RTLZ Nieuws
Nu.nl
De Gelderlander
Brabants Dagblad

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Hier moet je naar toe in juli
Volgende nieuwsitem
Meer vertraging bij vliegvakanties
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding