Luchthaven vertraging

Vliegtaks in 2023 verhoogd van € 8 naar € 24 | EUclaim

22 april 2022
Vliegtaks verhoging

Het kabinet neemt het verhogen van de vliegtaks in overweging, omdat er vanuit het coalitieakkoord een extra budget van €400 miljoen nodig is voor milieumaatregelen. Eén van de oplossingen is de vliegtaks verhogen van € 8 naar € 24 per 1 januari 2023. Wat houdt dit eigenlijk in en wat gaat dat betekenen voor jou als vliegtuigpassagier?

Wat is de vliegtaks en waarvoor is deze?

De vliegtaks (ook wel vliegbelasting) wordt sinds 1 januari 2021 geheven over alle Nederlandse vluchten. Het doel van de vliegtaks is om geld te innen, zodat daarmee milieumaatregelen genomen kunnen worden, die de vervuiling van het vliegverkeer wat kunnen compenseren.

Stukje geschiedenis van de vliegtaks

Er is al eerder een vliegtaks geweest van 1 juli 2008 tot 1 juli 2009, waarbij je € 11,25 voor vluchten binnen Europa of binnen een staal van 2500 km betaalde. Voor vluchten buiten Europa, of voor afstanden verder dan 2500 km betaalde je een vliegtaks van € 45. Deze is van de baan geveegd, omdat verschillende Nederlandse luchthavens en reisorganisaties zich hiertegen hebben verzet.

Wanneer wordt vliegtaks geheven

Bij elke binnenlandse vlucht wordt per passagier € 7,85 vliegtaks geheven. Uitzonderingen daarop zijn:
• passagiers van 2 jaar of jonger
• passagiers die overstappen op Nederlandse luchthavens
• passagiers op privévluchten

Wat gaat het jou kosten?

Als de nieuwe vliegtaks per 1 januari 2023 ingaat, dan heeft dit consequenties voor jouw ticketprijs. En vlieg je met een gezelschap of gezin, dan kunnen de kosten oplopen. Stel je wilt met jouw partner en je 2 kinderen een weekend naar Parijs en vliegt vanaf Schiphol. Op dit moment kost dat ongeveer € 208,- per ticket en ben je in totaal € 832,- kwijt. Als de vliegtaks verhoging ingaat, betaal je € 896. Dat is een verhoging van € 64,-.
Omdat de vliegtaks een vast bedrag is en geen percentage, zal het met name voelbaar zijn op de kortere en minder dure vluchten.

Gaan we nu minder vliegen?

Wij verwachten niet dat mensen minder gaan vliegen als gevolg van de verhoging van de vliegtaks. Uit ervaring weten wij dat mensen blijven vliegen wat er ook gebeurt qua prijs. Ook in periodes waarin de prijzen van de vliegtickets hoger zijn, zoals tijdens de schoolvakanties of kerstvakantie, betalen mensen gerust meer voor een vliegticket.

Blijf jij vliegen en ondervind je problemen met of tijdens je vlucht? Check hier of je een claim in kunt dienen!

Meer over vluchtproblemen

 • 2022-03-16

  De slechtste dagen om te vliegen in Nederland van 2021

  Van slecht weer tot stakingen, er waren genoeg oorzaken voor problemen in 2021. We hebben een top 10 slechtste dagen samengesteld.

 • 2022-03-08

  Wat is de veiligste plek in het vliegtuig?

  Je weet dat vliegen de veiligste vorm van reizen is, maar toch wil je graag weten wat de veiligste plek is om te zitten. Dat snappen wij! 

 • 2022-02-22

  Een birdstrike! Wat gebeurt er precies met een vogelaanvaring en wat zijn de gevolgen?

  De spectaculaire noodlanding op de Hudson in 2009 was het gevolg van een birdstrike. Wat gebeurt er met een birdstrike? Lees er hier alles over.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding