overstap vliegveld

Wat is het verschil tussen een overstap, tussenstop en stopover?

Ben je op zoek naar een vliegticket? Dan kan je kiezen voor een overstap, tussenstop of misschien wel een stopover. Tijd om het verschil uit te leggen!

Het belangrijkste verschil tussen een overstap en een tussenstop als je gaat vliegen is dat een overstap altijd een geplande onderbreking van de vlucht is, terwijl een tussenstop niet altijd gepland is. Een stopover kies je zelf voor.

Overstap

Bij een overstap verlaat de reiziger het vliegtuig en stapt in een ander vliegtuig om verder te vliegen naar de eindbestemming. De overstap is meestal gepland en de reiziger heeft de tijd om in te checken voor het volgende vliegtuig. De duur van de overstap is meestal van een paar uur tot een hele dag.

Een voorbeeld van een overstap is een vlucht van Amsterdam naar New York met een tussenstop in Frankfurt. De reiziger stapt in Amsterdam uit het vliegtuig, checkt in voor het volgende vliegtuig naar Frankfurt, en stapt in Frankfurt weer in het vliegtuig naar New York.

Er is ook zoiets als een indirecte overstap of overstap met bagagewissel. In dit geval wordt de bagage van de reiziger niet automatisch doorgesluisd naar het volgende vliegtuig. De reiziger moet de bagage zelf van de bagageband halen en opnieuw inchecken bij de balie van de volgende luchtvaartmaatschappij.

Dit is vooral van toepassing als je met budget airlines vliegt die een eigen hal hebben in een vliegveld. Zo moet je voor elke Easyjet-overstap in Milaan je koffers van de band halen en deze bij Easyjet weer inchecken.

Het is belangrijk om bij het boeken van een vlucht met een indirecte overstap rekening te houden met de duur van de overstap. De overstap moet lang genoeg zijn om de bagage op te halen, opnieuw in te checken en eventueel door de douane te gaan.

Stopover

Wie weleens een intercontinentale vlucht heeft gemaakt, weet hoe vervelend lange overstaptijden kunnen zijn. Ze zijn vaak net te lang om comfortabel op het vliegveld door te brengen, maar te kort om de stad te bezoeken. Zonde, vooral als de tussenstoplocatie op je bucketlist staat.

Er is een oplossing voor dit probleem: een stopover. Met een stopover boek je een vlucht met een lange overstaptijd. Zo heb je alle tijd om de stad te verkennen en te genieten van een extra stedentrip.

Stel, je wilt naar New York vliegen. IcelandAir biedt een overstapoptie in Reykjavik. Als je zorgt dat je een lange overstaptijd hebt (bijvoorbeeld 10 uur), kun je in die tijd IJsland verkennen. Zo zie je toch een extra stad!

Tip: check of je de juiste papieren hebt om het land in te mogen.

Een stopover moet je niet verwarren met een tussenstop.

Tussenstop

Bij een tussenstop landt het vliegtuig op een tussenstoplocatie, maar verlaat de reiziger het vliegtuig niet. De reiziger blijft in het vliegtuig zitten en vliegt na een korte tijd door naar de eindbestemming. De tussenstop kan gepland zijn, als er bijvoorbeeld getankt moet worden. Maar een tussenstop kan ook ongepland zijn en de duur ervan is meestal kort, van enkele minuten tot een half uur.

Een voorbeeld van een tussenstop is een vlucht van Amsterdam naar Bali met een tussenstop in Kuala Lumpur. Het vliegtuig landt in Kuala Lumpur, maar de reiziger blijft in het vliegtuig zitten. Na even tanken vliegt het vliegtuig door naar Bali.

Wat als ik mijn overstap mis?

Als je eerste vlucht vertraging heeft opgelopen, waardoor je je aansluitende vlucht mist, moet de vliegmaatschappij je verzorging aanbieden. Als je meer dan drie uur later aankomt op je eindbestemming, heb je mogelijk ook recht op een vergoeding tot €600 .

Als je twee aansluitende vluchten hebt geboekt, kan het voorkomen dat je tweede vlucht vertraging heeft. Je mist dan niet je aansluitende vlucht, maar komt wel later aan. Ook hier geldt dat als je met meer dan drie uur vertraging aankomt op je eindbestemming, je recht hebt op compensatie. 

Lees hier alles over je compensatie bij een gemiste aansluitende vlucht.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een overstap?

    Een overstap is een korte onderbreking van een reis, waarbij de reiziger van het ene vliegtuig naar het andere vliegtuig stapt om verder te vliegen naar de eindbestemming. De overstap is meestal gepland en de reiziger heeft de tijd om in te checken voor het volgende vliegtuig. De duur van de overstap is meestal van een paar uur tot een hele dag.

  • Mag je bij een overstap het vliegveld af?

    Je mag bij een overstap het vliegveld af. Dit wordt een stopover genoemd. De duur van de stopover is meestal minimaal 24 uur, maar kan ook langer zijn. Zorg dat je de juiste papieren hebt om het bezoekende land in te mogen en check je ticket. Met sommige tickets mag je het vliegveld niet verlaten.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding