Uitspraak rechter: schade door botsing tijdens parkeren geen overmacht

Op 13 december 2013 was KLM vlucht KL1601 van Amsterdam naar Rome meer dan 3,5 uur vertraagd. Een US Airways vliegtuig heeft tijdens het taxiën het toestel van KLM geraakt, waardoor de vleugel beschadigde. Het toestel kon hierdoor niet vertrekken en er moest een vervangend vliegtuig geregeld worden. De passagiers hebben volgens de rechter recht op financiële compensatie voor het ongemak.

KLM vliegtuigen

Twee vliegtuigen botsen tijdens taxiën

Op het moment dat passagiers aan het boarden zijn voor hun KLM vlucht naar Rome en het toestel nog stil staat aan de gate gaat het mis. Een US Airways toestel volgt de verkeerde taxilijn, waardoor het vliegtuig de linker vleugel van het KLM toestel raakt. De vleugel raakt hierbij dusdanig beschadigd, dat er niet meer met het toestel gevlogen kan worden. KLM zorgt voor een vervangend vliegtuig en vertrekt hierdoor met meer dan 3 uur vertraging naar Rome.

Rechtszaak tegen KLM voor financiële compensatie

Passagiers op deze vlucht hebben na afloop bij EUclaim een claim ingediend voor een financiële compensatie zoals beschreven in de EU-regelgeving. KLM weigerde te betalen en beroept zich op buitengewone omstandigheden. Zij is van mening dat er sprake was van een onverwacht veiligheidsprobleem, waardoor er geen verplichting is om een vergoeding te betalen. EUclaim besloot een juridische procedure te starten voor de passagiers.

De Rechtbank Amsterdam oordeelde op 10 april 2015 in het voordeel van de passagiers. De rechter legt uit dat er op een luchthaven veel verkeer rijdt, niet alleen auto’s, maar uiteraard ook vliegtuigen. De vliegtuigen moeten op relatief krappe parkeerplaatsen neergezet worden. Dit brengt risico op verkeersongelukken met zich mee. De botsing tussen de twee toestellen is daarom volgens de rechter inherent aan de bedrijfsvoering van een luchtvaartmaatschappij. De passagiers hebben recht op financiële compensatie voor het tijdsverlies. KLM moet de passagiers €250,- per persoon betalen.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vertraagde vluchten bijna verdubbeld in eerste kwartaal 2015
Volgende blogartikel
Vluchten American Airlines vertraagd door probleem iPads
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding