No deal Brexit: wat houdt het in voor vliegtuigpassagiers?
Na de Brexit deadline van 31 oktober 2019, gaat er een hoop veranderen voor reizigers tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. We leggen graag de verandering uit en waar jij als passagier rekening mee moet houden.

Brexit en de ‘withdrawal act’
De ‘withdrawal act’ is geaccepteerd door het parlement in het Verenigd Koninkrijk en houdt in dat alle Europese wet- en regelgeving omgezet wordt naar nationale wetgeving. Na de Brexit zal de Britse regering gaan heroverwegen welke wetgeving aangepast moet worden of welke niet meer van toepassing zijn voor de toekomst. Hier hebben ze tot en met eind maart 2020 de tijd voor, dan loopt de overgangsperiode af. Op dat moment gaan alle nationale wetten van het Verenigd Koninkrijk gelden en is de coulante transitieperiode afgelopen. Niemand kan nog precies vertellen hoe dit eruit gaat zien, maar het kan voor belemmeringen zorgen in het reizen en vooral de handel tussen de EU en het VK.
Brexit en je reisverzekering
Als Europese passagier op bezoek in het Verenigd Koninkrijk (VK) heb je na de Brexit misschien werelddekking nodig op je reisverzekering. Europadekking is niet voldoende mits je hier extra medische kosten bij kunt verzekeren, dan is Europadekking genoeg. Ook je EHIC (European Health Insurance Card) is straks niet meer geldig in het VK en zal dan ook niet meer eventuele zorgkosten dekken. Zorg er daarom voor dat je verzekering je voldoende dekt tegen medische noodgevallen. Als je gebruikt maakt van specifieke medicijnen en je afvraagt of je deze nog mee mag nemen op reis, check dit dan op de website van de Rijksoverheid of vraag het na bij je arts of apotheker.
Brexit en het bankverkeer
Ga je naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie? Denk er dan aan dat je jouw bankpas op ‘wereld’ zet. Dit zorgt ervoor dat je ook geld kunt opnemen in het Verenigd Koninkrijk. Bij de meeste banken kun je dit makkelijk zelf regelen via internetbankieren of de app.
Brexit en douanecontrole
De regels voor het invoeren van bepaalde goederen, medicijnen en geld veranderen nu het Verenigd Koninkrijk de douane-unie verlaat. Passagiers moeten rekening houden met paspoortcontroles, bagage checks en langere wachtrijen.
Brexit en je telefoonkosten
Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat houdt dit in dat gemaakte onderlinge afspraken tussen telefoonproviders niet meer geldig zijn. Je betaalt dan bijvoorbeeld in Engeland niet meer dezelfde belkosten als in Nederland, ook de kosten van mobiel dataverkeer gaan omhoog. Let er dus op dat je roaming uitzet als je niet automatisch met hoge kosten opgezadeld wilt worden na een lang weekend Londen.
Brexit en je passagiersrechten
Het Verenigd Koninkrijk heeft alle Europese wetten overgenomen en gaat deze pas na de Brexit her beoordelen. De Verordening 261/2004 blijft voorlopig dus ook geldig voor passagiers die van of naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Dan heb je mogelijk nog steeds recht op een vergoeding.
De deadline van het uittreedakkoord en de gevolgen
Het zogenaamde uitreedakkoord (withdrawal act) regelt de overgang van de Brexit tot en met eind maart 2020. Daarna moet het Verenigd Koninkrijk zelf maatregelen getroffen hebben en nieuwe wet- en regelgeving geregeld hebben. Nadat de Brexit is ingegaan, 1 november 2019, moet de Britse overheid dus hard aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. We weten nu nog niet hoe dit er uitgaat zien maar houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.