Extreem weer zorgt voor 88% meer vluchtvertragingen

Herinner jij je nog de zomerstorm in augustus 2014 en afgelopen juli? Sinds 2014 verandert het klimaat in Europa steeds meer en dit gaat gepaard met extreem weer. Dit zorgt ervoor dat het aantal vertragingen in het derde kwartaal van 2015 met 88% is gestegen in vergelijking tot het derde kwartaal van 2013. Dit blijkt uit cijfers van EUclaim.

Daarnaast zijn in het derde kwartaal van 2015 het aantal geannuleerde vluchten gestegen met 21% vergeleken  met 2013. In 2013 waren er in het derde kwartaal 1.344 incidenten en in 2015 is het aantal gestegen naar 1.968.* De enorme stijging in het aantal incidenten is sinds 2010 nog niet voorgekomen.

Klimaatverandering in Europa

De klimaatveranderingen  in Europa uiten zich voornamelijk in extreme weersomstandigheden. Sinds 2014 heeft Europa meer last van extreme regenval en onweer. Dit is een tafereel dat steeds vaker zal voorkomen. In zowel 2014 als 2015 kampte Nederland in de zomermaanden met een storm. In 2015 leidt de zomerstorm op één dag tot 80 vertragingen bij KLM  (totaal 3e kwartaal 252) en bij Transavia tot 48 vertragingen (totaal 3e kwartaal 170). De reden waarom KLM en Transavia er boven uitsteken met het aantal vertragingen is, omdat beide luchtvaartmaatschappijen veel rotaties per dag hebben naar Schiphol en juist het aankomende vliegverkeer veel last heeft van de slechte weersomstandigheden. Het is te verwachten dat de stijgende lijn van het aantal vertragingen de aankomende jaren doorzet.

Prestatie Nederlandse luchtvaartmaatschappijen

Het aantal vertraagde vluchten van KLM  en Transavia stijgt flink in het derde kwartaal van 2015 in vergelijking tot 2013. Een groot deel hiervan is te verantwoorden door het extreme weer in Nederland. Corendon Dutch Airlines maakt in het derde kwartaal de grootste stijging met 8 vertragingen in 2014 naar 20 vertragingen in 2015. Echter, is de vloot van Corendon afgelopen zomer gegroeid van 3 naar 4 vliegtuigen en voeren zij meer vluchten uit. TUI (voormalig Arke) is de afgelopen jaren erg stabiel en toont een minimale stijging van het aantal vertragingen.

* Onder incidenten verstaan wij geannuleerde vluchten en vluchten met een vertraging van meer dan 3 uur.

Fotocredits: flickr.com

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Duizenden passagiers toch recht op compensatie na afwijzing ILT
Volgende blogartikel
De meest bizarre landingsbanen ter wereld
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding