Luchthaven vertraging
5 mei 2023

Meivakantie 2023: veel annuleringen en wijzigingen

Maar niet meer dan normaal

De meivakantie is bijna voorbij en het waren weer twee bewogen weken voor de luchtvaartindustrie, en in het verlengde daarvan, ook voor ons. Tijd voor een terugblik.

Honderden kilometers omrijden door staking

Veel passagiers zullen deze meivakantie geruisloos voorbij hebben zien gaan. De pretparken waren ouderwets druk, campings staan vol, er zijn feestdagen gevierd en velen vlogen uit naar warmere oorden. 

Maar er was ook turbulentie. Er waren stakingen van het grondpersoneel in Duitsland waardoor veel Nederlanderse toeristen omgeleid werden. In de comments van onze artikelen deelden reizigers dat hun terugvlucht niet meer op Dusseldorf zou zijn, waar ze hun auto’s hebben geparkeerd, maar op een vliegveld honderden kilometers verderop.

Ryanair schrapt vluchten over Frankrijk

Ook in Frankrijk werd gestaakt. De pensioenleeftijd wordt omhoog geschroefd en daar zijn velen het niet mee eens. Zo staakten onder andere de luchtverkeersleiding.

Dit had veel gevolgen voor het vliegverkeer, waaronder die van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij werd gedwongen honderden vluchten te schrappen die door het Franse luchtruim vlogen.

EUclaim komt op voor rechten passagiers Transavia

Volgens de krantenkoppen waren 15.000 passagiers de dupe door vlootproblemen bij Transavia, dochteronderneming van Air France-KLM. Een deel van de vloot kon niet vliegen en dit zorgde ervoor dat veel vluchten werden geschrapt.

Wij zijn door verschillende media benaderd om publiekelijk op te komen voor de rechten van gedupeerde passagiers. Een selectie van EUclaim in de media tijdens de meivakantie:

  • Telegraaf: Transavia dupeert nog meer reizigers: ’Nieuwe annuleringen drama voor klanten’
  • Nu.nl: Tweeduizend gedupeerde Transavia-reizigers dienen claim in voor compensatie 
  • AD: Transavia weet nog niet wanneer vluchten worden geschrapt: ‘Vakantiegevoel is in één klap weg’
  • NOS: Transavia schrapt op laatste moment vluchten van en naar Schiphol
  • RTL Nieuws: Transavia blijft vluchten annuleren: ‘Ze helpen totaal niet mee’
  • Volkskrant: Transavia komt vliegtuigen tekort: reizen van 50 duizend passagiers omgeboekt of geannuleerd  

Een meivakantie als anderen

Nu denk je misschien, wat een unieke meivakantie was dit! Ja er is veel gebeurd, maar het valt nog mee. Herinner je je vorig jaar nog? Vlak nadat de meeste reisrestricties door Covid waren opgeheven, was er nauwelijks personeel op Schiphol om de reizigers te helpen. Dit zorgde voor lange rijen, en veel claims. 

Ook als we naar onze cijfers kijken, dan is deze meivakantie niet anders dan die van 2022.

 

Hierboven is de trend zichtbaar van het aantal claims dat bij ons is binnengekomen. We maken het vergelijk met 2022, omdat de jaren daarvoor niet te vergelijken zijn vanwege Covid-reisrestricties. De blauwe lijn laat 2023 zien en die volgt de trend van vorig jaar op de voet. 

Deel vluchtgegevens

Zoals Spinvis ooit zong: ‘De geschiedenis herhaalt zich nooit maar rijmt altijd.’ Nu de zomervakantie steeds dichterbij komt, is de verwachting dat het aantal geannuleerde vluchten en vertragingen zal oplopen.

Heb je een vlucht gepland? Laat dan hieronder je vluchtgegevens achter. Mocht er iets aan de hand zijn met je vlucht waardoor je recht hebt op compensatie, dan houden we je daarvan op de hoogte.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding