staking beveiligers vliegveld duitsland
31 januari 2024

Beveiligers Duitse vliegvelden staken

Geen recht op compensatie of vergoeding

Vanaf woensdagavond 31 januari 22:00 uur staakt het beveiligingspersoneel op de meeste grote Duitse luchthavens. De stakingen duren tot donderdag 1 februari 23:59 uur, afhankelijk van het vliegveld. Houd rekening met geannuleerde vluchten en lange wachtrijen.

Vlieg je van of naar een vliegveld in Duitsland? Check voordat je naar het vliegveld gaat de vluchtinformatie op de website van het vliegveld. Zorg dan dat je op tijd op het vliegveld bent.  

Stakingen per vliegveld

Het beveiligingspersoneel staakt niet op alle vliegvelden, en de eindtijden verschillen ook. Volgens de huidige informatie:

Staking vanaf woensdag 22:00 tot donderdag 22:00 uur

  • Berlijn
  • Hamburg
  • Hannover

Staking donderdag 04:00 tot 23:59 uur

  • Bremen
  • Dresden
  • Leipzig/Halle
  • Frankfurt
  • Düsseldorf
  • Stuttgart

Er is kans dat er op andere Duitse vliegvelden ook wordt gestaakt, maar op het moment van schrijven is dat nog niet bevestigd.

Geen recht op vergoeding bij staking

Een staking van het vliegveldpersoneel, zoals in dit geval beveiligers, wordt gezien als overmacht voor de luchtvaartmaatschappijen. De airlines kunnen hier dus niets aan doen en kunnen ook niet aansprakelijk gesteld worden.

Dit betekent dat passagiers geen recht hebben op een vergoeding van luchtvaartmaatschappijen, ook niet als de vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd is.

U heeft wel recht op een alternatieve vlucht of teruggave van uw ticketkosten. Als het goed is heeft de luchtvaartmaatschappij hierover contact opgenomen, zo niet, neem dan zelf contact op.

Waarom wordt er gestaakt?

Het beveiligingspersoneel op luchthavens heeft besloten om te gaan staken omdat de onderhandelingen tussen de vakbond en werkgevers stroef verlopen. Vakbond Verdi onderhandelt namens 25.000 werknemers in de luchtvaartbeveiligingssector. De beveligers willen een loonsverhoging van 2,80 euro per uur en een hoger loon voor overuren over een periode van twaalf maanden.

‘Ons doel is om het koopkrachtverlies van werknemers op de lange termijn te compenseren’, zegt Verdi-hoofdonderhandelaar Wolfgang Pieper. ‘Werk voor luchtvaartbeveiligingspersoneel moet financieel aantrekkelijk blijven, zodat de dringend benodigde geschoolde arbeidskrachten kunnen worden aangeworven en behouden.’

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding