Kabinet zet invoering vliegtaks door

Op vrijdag 13 november 2020 heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat er een vliegtaks voor passagiers wordt ingevoerd per 1 januari 2021. Op basis van het aanvullende onderzoek van de Tweede Kamer gaat de voorgestelde belasting voor vrachtverkeer niet door.

Vliegtuig met een ondergaande zon

200 miljoen euro aan vliegtaks

Door het aanvullende onderzoek vanuit de Tweede Kamer is besloten om vrachtverkeer niet extra te belasten. Ter compensatie gaat de vliegtaks voor passagiers omhoog. Het bedrag gaat van zeven euro naar zeven euro en 45 cent, zodat de vliegtaks alsnog 200 miljoen euro per jaar oplevert. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen om uit te wijken naar omliggende landen, waardoor er grote gevolgen voor Schiphol en Maastricht Aachen Airport zijn.

Slecht moment voor de luchtvaart

Het is geen geschikt moment voor de luchtvaartsector om de vliegtaks in te voeren. Veel luchtvaartmaatschappijen verkeren momenteel in zwaar weer door de coronacrisis, aangezien er minder passagiers gebruikmaken van het vliegtuig en er in verschillende landen reisrestricties zijn. Daarbij gaat de opbrengt van de vliegtaks naar de rijksschatkist in plaats van besteed aan het milieu.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Ontslagronde bij Norwegian: 600 van de 10.000 medewerkers blijven over
Volgende nieuwsitem
Norwegian vraagt faillissementsbescherming aan
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding