Grote storing bij Eurocontrol resulteert in vertragingen bij duizenden vluchten

Een grote computerstoring bij de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol heeft voor duizenden vluchten vertraging opgeleverd. Door het uitgevallen vluchtmanagementsysteem moest de luchtverkeersleiding tijdelijk terug naar het noodplan.

man bediend systemen luchtverkeersleiding op schermen

Storing in systeem Eurocontrol

Door een systeemstoring bij Eurocontrol raakte de luchtverkeersleiding alle vluchtplannen kwijt die na 10.26 uur gistermorgen waren ingediend. Luchtvaartmaatschappijen verspreidt door heel Europa moesten toestellen aan de grond houden en vluchtplannen opnieuw indienen. De vliegveiligheid zou niet in het geding zijn geweest volgens Eurocontrol.

Veel vertragingen door storing

Er stonden zo’n 29.500 vluchten op schema voor dinsdagmiddag en avond waarvan ongeveer de helft vertraging heeft opgelopen door de storing. De vliegcapaciteit moest worden teruggedrongen om problemen in het luchtruim te voorkomen. In de loop van de avond werd de storing opgelost. Het is nog niet duidelijk hoe de storing veroorzaakt is. Sinds 2001 is er geen storing meer geweest bij Eurocontrol van deze omvang. Schiphol had minder last van de storing dan bijvoorbeeld Brussel. Waar slechts tien van de 74 geplande vluchten op tijd kon vertrekken.

Storing luchtverkeersleiding buitengewone omstandigheid

Wanneer de luchtverkeersleiding te maken heeft met een storing en je vlucht vertraging oploopt is dit een buitengewone omstandigheid. De luchtvaartmaatschappij is niet verantwoordelijk voor de ontstane problemen met de vlucht. Je hebt vanaf twee uur vertraging wel recht op verzorging in de vorm van eten, drinken en zo nodig een hotelovernachting als je niet naar huis kunt.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Amsterdam Schiphol Airport gezakt op wereldranglijst
Volgende nieuwsitem
Slechte start voor Nederlandse vliegtuigpassagiers in 2018
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding