Europees Hof oordeelt in Wegener Arrest: Passagiers recht op vergoeding met overstap buiten EU

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat passagiers die aansluitende vluchten hebben geboekt in één boeking, recht hebben op compensatie wanneer zij hun aansluiting missen door vertraging op de eerste vlucht vanuit de EU, ongeacht of de overstap plaatsvindt buiten de EU. Het Europees Hof kiest hiermee de kant van de passagier en bevestigt het eerder gewezen Folkerts-arrest.

[youtube_video classes=”” id=”ZYha4UkF2uU” url=”https://www.youtube.com/watch?v=ZYha4UkF2uU” name=”Recht op vergoeding voor vluchtproblemen buiten Europa: Het Wegener Arrest” videooptions=”rel=0″ desc=”Met de komst van het Wegener Arrest in 2018 heb je als passagier ook rechten als je buiten Europa vliegt. We leggen uit hoe je mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding bij vertraging, annulering, instapweigering of een gemiste aansluiting buiten Europa.” durationmin=”2″ durationsec=”21″ uploaddate=”2019-02-19″ thumbnailurl=”https://www.euclaim.nl/wordpress/wp-content/media/nl/2018/05/Wegener-arrest3.jpg”]

Royal Air Maroc weigerde betaling vergoeding gemiste aansluiting

De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc weigerde geruime tijd een passagier te betalen die van Berlijn naar Agadir vloog met een tussenlanding en overstap in Casablanca. De passagier werd geweigerd op de tweede vlucht vanwege een vergeven stoel door overboeking van de vlucht. Ze kwam uiteindelijk met vier uur vertraging aan in Agadir. Volgens Royal Air Maroc valt deze vlucht niet onder Verordening 261/2004 omdat de laatste vlucht geheel buiten de EU plaatsvindt.

Europees Hof van Justitie niet eens met Royal Air Maroc

Het Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat direct aansluitende vluchten in één boeking gezien moeten worden als één vlucht. Het vertrekpunt van de passagier lag in Berlijn en er is sprake van een gemiste aansluiting vanwege overboeking. De vlucht valt daardoor onder Verordening 261/2004. Royal Air Maroc moet de passagier €400 compensatie betalen voor het tijdsverlies.

vlucht van berlijn naar agadir via casablanca

Europees Hof bevestigt handelswijze Nederlandse rechters

In Nederland wordt door de meeste rechters al op dezelfde manier geoordeeld als het Europees Hof nu aangeeft. Voor Nederlandse passagiers zal er dus niet veel veranderen. EUclaim is wel blij dat het nu is bevestigd dat passagiers die reizen met een overstap dan wel een tussenlanding buiten de EU ook beschermd worden door Verordening 261/2004.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Morgen staking bij Griekse luchtverkeersleiding
Volgende nieuwsitem
Nieuwe stakingsdreiging van grondpersoneel KLM
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments