Luchthaven vertraging
31 mei 2018

Europees Hof oordeelt in Wegener Arrest: Passagiers recht op vergoeding met overstap buiten EU

 

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat passagiers die aansluitende vluchten hebben geboekt in één boeking, recht hebben op compensatie wanneer zij hun aansluiting missen door vertraging op de eerste vlucht vanuit de EU, ongeacht of de overstap plaatsvindt buiten de EU. Het Europees Hof kiest hiermee de kant van de passagier en bevestigt het eerder gewezen Folkerts-arrest.

Royal Air Maroc weigerde betaling vergoeding gemiste aansluiting

De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc weigerde geruime tijd een passagier te betalen die van Berlijn naar Agadir vloog met een tussenlanding en overstap in Casablanca. De passagier werd geweigerd op de tweede vlucht vanwege een vergeven stoel door overboeking van de vlucht. Ze kwam uiteindelijk met vier uur vertraging aan in Agadir. Volgens Royal Air Maroc valt deze vlucht niet onder Verordening 261/2004 omdat de laatste vlucht geheel buiten de EU plaatsvindt.

Europees Hof van Justitie niet eens met Royal Air Maroc

Het Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat direct aansluitende vluchten in één boeking gezien moeten worden als één vlucht. Het vertrekpunt van de passagier lag in Berlijn en er is sprake van een gemiste aansluiting vanwege overboeking. De vlucht valt daardoor onder Verordening 261/2004. Royal Air Maroc moet de passagier €400 compensatie betalen voor het tijdsverlies.

vlucht van berlijn naar agadir via casablanca

Europees Hof bevestigt handelswijze Nederlandse rechters

In Nederland wordt door de meeste rechters al op dezelfde manier geoordeeld als het Europees Hof nu aangeeft. Voor Nederlandse passagiers zal er dus niet veel veranderen. EUclaim is wel blij dat het nu is bevestigd dat passagiers die reizen met een overstap dan wel een tussenlanding buiten de EU ook beschermd worden door Verordening 261/2004.

Heb jij je aansluitende vlucht gemist? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding! Verordening 261/2004 beschermd passagiers die hun aansluiting missen. Je vergoeding kan oplopen tot een bedrag van €600 per persoon!

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding