Luchthaven vertraging
28 juni 2023

Wachtrijen op Schiphol

Net zo erg als vorig jaar?

Deze zomer worden weer lange wachtrijen verwacht op Schiphol voor reizigers van buiten de Europese Unie, schrijft de Telegraaf vandaag. Het tekort aan politiepersoneel in Nederland heeft zijn weerslag op de inzet van de grenspolitie, waardoor de automatische paspoortcontrole vaak buiten bedrijf is vanwege personeelsgebrek of storingen.

Grote kans op stakingen in Europa

Paul Vaneker van EUclaim benadrukt dat er spanning heerst bij partijen die de luchtvaart ondersteunen, denk hierbij aan luchtverkeersleiding en grondafhandeling. In veel Europese vakantielanden is er een reële kans dat er gestaakt wordt.

Hoewel de Koninklijke Marechaussee beweert, dat er geen personeelstekort is, ligt de focus tijdens piekdagen in de zomer voornamelijk op het vertrekkende verkeer en de overstappers op de luchthaven. Passagiers in de aankomsthal moeten daardoor langer wachten.

Zijn er nog personeelstekorten op Schiphol?

Onlangs is er een rapport verschenen over de vertragingen en drukte op Schiphol in 2022. Hierin staat, dat er op sommige dagen “geknepen” is vanwege personeelstekorten.

Schiphol heeft duizend extra beveiligers aangetrokken en ook voor de afhandeling, winkels en horecagelegenheden zijn ongeveer achthonderd extra medewerkers aangenomen. Ondanks deze inspanningen meldt vakbond FNV dat er nog steeds aanzienlijke personeelstekorten zijn op het platform en in de bagagekelder, wat mogelijk leidt tot langere wachttijden voor reizigers.

Verlofdagen inleveren

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft dankzij een nieuwe cao het dreigende gevaar van verminderde vluchtafhandeling in de zomervakantie kunnen afwenden.

Flexibiliteit van de luchtverkeersleiders, zoals het inleveren van verlofdagen en het verminderen van het aantal verkeersleiders bij projecten, maakt het mogelijk dat LVNL in 2023 naar verwachting al het vliegverkeer op Schiphol kan afhandelen. De opleiding van nieuwe luchtverkeersleiders heeft echter aanzienlijke hinder ondervonden van de coronapandemie.

Betaal je boetes

De marechaussee roept reizigers op om bij te dragen aan het voorkomen van rijen bij de grenscontrole op Schiphol. Uiteraard betekent dit, dat je de juiste documenten en toestemmingsformulieren bij je moet hebben. Ze hebben nog een bijzondere tip: betaal je boetes. Als je openstaande boetes hebt, dan moet je deze ter plekke bij de douane betalen. Dit kan veel tijd kosten. 

Ondertussen blijft de situatie in Europese vakantielanden gespannen, met stakingsdreigingen in landen als Spanje, Griekenland en Italië, zoals Paul Vaneker van EUclaim opmerkte.

Vlieg jij binnenkort van of naar Schiphol? Klik hieronder en deel je vluchtgegevens. Mocht er iets aan de hand zijn met je vlucht waardoor je recht hebt op compensatie, dan nemen wij direct contact met je op.

Heb je last gehad van de drukte op Schiphol? Laat het weten in de comments!

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding