ANVR naar rechter om luchtvaartmaatschappijen corona-betalingen af te dwingen

De reisbrancheorganisatie ANVR stapt naar de rechter om luchtvaartmaatschappijen terugbetalingen af te dwingen voor geannuleerde vluchten vanwege het coronavirus. Royal Air Maroc is als eerste aan de beurt.

uitzicht vanuit vliegtuigraam

Recht op teruggave van ticketkosten voor geannuleerde vlucht vanwege corona

In tijden van het coronavirus (COVID-19) hebben vliegtuigpassagiers recht op teruggave van de ticketkosten (inclusief bijgeboekte services) in de vorm van geld of een voucher. De Europese Commissie heeft luchtvaartmaatschappijen in mei hier nogmaals op gewezen.

Luchtvaartmaatschappijen laten passagiers gedupeerd door corona te lang wachten

Veel passagiers wordt alsnog alleen een voucher aangeboden, maar luchtvaartmaatschappijen moeten ook altijd een mogelijkheid tot terugbetaling bieden. Ook in tijden van het coronavirus. De afgelopen maanden hebben diverse luchtvaartmaatschappijen hun klanten veel te lang laten wachten en niet goed geïnformeerd. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden zelfs geen enkele teruggave aan, ook niet na afloop van de voucherperiode, houden een deel van het bedrag in of berekenen normale annuleringskosten. Voor ANVR-bedrijven is de maat vol en ligt via de rechtbank een eerste vordering klaar voor Royal Air Maroc.

Sommige terugbetalingen aan ANVR-reisorganisatoren duren te lang

Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben bedragen al terugbetaald of concrete toezeggingen gedaan, maar bij een aantal is dit niet het geval. Dit geeft ook problemen bij ANVR-reisorganisatoren, want als zij geen terugbetaling ontvangen van de luchtvaartmaatschappij, kunnen zij na verloop van de SGR-voucher in de problemen komen met het terugbetalen aan de klant.

“Royal Air Maroc heeft van ons nog enkele dagen respijt gekregen om de dagvaarding te voorkomen, maar dat leverde niet het noodzakelijke resultaat en dus gaat de dagvaarding uit”, aldus Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR. “Zij zijn niet de enige helaas. Ook is ons geduld op voor Aeroflot, El Al, Air Transat en nog andere airlines.” 

De rechtzaak tegen Air Maroc legt mogelijk druk op de andere luchtvaartmaatschappijen om tot betaling over te gaan.

  • Corona-voucher ontvangen voor geannuleerde vlucht?

    Heb jij een corona-voucher ontvangen voor een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus? EUclaim helpt je graag bij het controleren en beheren van je voucher.
    Meld je voucher aan
Vorig nieuwsitem
Oranje reisadvies voor Griekse eilanden door toename coronabesmettingen
Volgende nieuwsitem
Corona teststraat Schiphol gesloten door gebrek aan capaciteit

2
Geef een reactie

1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
T. Soylu

Hoe zit het met tickets naar oranje gebied zoals Turkije.
In het geval van zelf annuleren.
Ik heb tot op heden nog niks gehoord van Corendon Airlines.

Customercare

Beste T. Soylu, wat vervelend dat je nog niets hebt gehoord van Corendon Airlines. Wanneer je zelf je ticket annuleert wordt er qua restitutie gekeken naar de ticketvoorwaarden. Welk bedrag je dan terug ontvangt hangt af van die voorwaarden. Corendon dient jou te informeren over deze voorwaarden. Soms worden die ook al meegestuurd op het moment dat je jouw ticket boekt. Wellicht kun je op jouw boekingsbevestiging de voorwaarden terugvinden? Je hebt pas recht op volledige teruggave van de ticketprijs wanneer de vliegtuigmaatschappij jouw vlucht annuleert en niet uitvoert. Wij merken dat de reacties vanuit vliegtuigmaatschappijen momenteel langer duren dan… Lees meer

Vragen? Chat of bel