Staking Brussel 1 oktober
Geen compensatie mogelijk
Op dinsdag 1 oktober worden alle vluchten vanaf Brussels Airport, het grootste internationale vliegveld van Brussel in Zaventem, geannuleerd.
Deze verstoring is het gevolg van een grootschalige staking van de vakbonden, gericht op de slechte arbeidsomstandigheden in de beveiligings-, schoonmaak- en horecasector. Naar schatting worden hierdoor 50.000 passagiers getroffen.
Hoewel Charleroi Airport, een tweede vliegveld nabij Brussel, wel operationeel blijft, is het geen alternatief voor de meeste reizigers. Bovendien wordt de capaciteit op Charleroi die dag met 30% verminderd.
Waarom wordt er gestaakt?
De staking is bedoeld om de slechte arbeidsomstandigheden aan te kaarten van werknemers in de beveiliging, schoonmaak en horeca op Brussels Airport. De vakbonden, gesteund door Europese vakbondsfederaties zoals UNI Europa en Effat, eisen betere werkomstandigheden, eerlijke lonen en meer respect voor deze medewerkers.
De staking vindt plaats in de Europese wijk in Brussel, en door de deelname van veel beveiligingsmedewerkers is het niet mogelijk om passagiersvluchten op een veilige manier te laten vertrekken.
Wat betekent dit voor reizigers?
Alle vertrekkende vluchten vanaf Brussels Airport op 1 oktober zijn geannuleerd. Reizigers worden door hun luchtvaartmaatschappij geïnformeerd over de annuleringen en mogelijke alternatieven. Aankomende vluchten kunnen nog doorgaan, maar ook hierbij moeten passagiers rekening houden met vertragingen en annuleringen.
De luchthaven adviseert iedereen om op 1 oktober niet naar Brussels Airport te komen, tenzij er specifieke instructies van de luchtvaartmaatschappij zijn ontvangen.
Charleroi Airport: beperkte capaciteit en lange wachttijden
Charleroi Airport, op ongeveer een uur rijden van Brussel, blijft wel open, maar met een 30% lagere capaciteit op 1 oktober. Voor de meeste reizigers is dit geen praktisch alternatief, omdat de vluchten vanaf Charleroi niet zomaar kunnen worden overgenomen door andere luchtvaartmaatschappijen.
Reizigers die een vlucht hebben vanaf Charleroi, bijvoorbeeld met Ryanair, krijgen het advies om minstens drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn, vanwege de verwachte drukte en mogelijke ongeregeldheden.
Geen compensatie vanwege overmacht
Hoewel de staking grote overlast veroorzaakt, kunnen passagiers helaas geen aanspraak maken op compensatie. De situatie valt onder ‘overmacht’, wat betekent dat luchtvaartmaatschappijen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor annuleringen of vertragingen veroorzaakt door de staking.
Volgens de Europese verordening 261/2004 zijn luchtvaartmaatschappijen vrijgesteld van compensatieverplichtingen in gevallen van overmacht, zoals een staking van externe dienstverleners. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen passagiers omboekingen of terugbetalingen aanbieden.
Wat te doen als je vlucht geannuleerd is?
Als jouw vlucht op 1 oktober is geannuleerd, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Hoewel compensatie door overmacht niet mogelijk is, bieden luchtvaartmaatschappijen vaak de mogelijkheid om vluchten om te boeken of om ticketkosten terug te betalen.
Controleer de status van je vlucht voordat je naar de luchthaven vertrekt en volg de updates van je luchtvaartmaatschappij nauwgezet.
Geschreven door Jerrymie Marcus
Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.
Meer over Jerrymie