stamp of Israël ben gurion tel aviv airport visa
17 oktober 2023

Vluchten van en naar Israël geannuleerd

Impact op vliegverkeer en rechten passagiers

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar Israël opgeschort. Daarnaast zijn vluchtroutes aangepast en wordt met een grote boog om het Israëlische luchtruim heen gevlogen. In dit artikel kijken we wat de gevolgen van het conflict zijn voor de luchtvaart en welke rechten passagiers hebben die hierdoor getroffen worden.

Recht op vergoeding ticketkosten

De actuele stand van zaken:

 • Luchtvaartmaatschappij easyJet annuleert tot en met woensdag 18 oktober alle vluchten van en naar vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv.
 • Transavia vliegt tot aanstaande donderdag niet op Tel Aviv.
 • KLM meldde vorige week “tot nader order” niet naar Israël te vliegen.
 • TUI schrapt alle vluchten naar Israël dit jaar.
 • Ga je binnenkort vliegen?

  Deel je vluchtdata met ons. Laat geen geld liggen. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie (tot €600), dan krijg je bericht van ons.
  Deel je vluchtgegevens

Zou jij op een van deze vluchten meegaan? Als een van deze maatschappijen jouw vlucht heeft geannuleerd, dan heb je recht op restitutie. Dat betekent dat je je ticketgeld terugkrijgt. Dit wordt meestal via e-mail gecommuniceerd. Je krijgt een mailtje van bijvoorbeeld easyJet, waarin je drie keuzes krijgt:

 1. Vervangende vlucht
 2. Voucher met de waarde van je ticket
 3. Geld terug

Optie 3 is vaak de beste keuze.

Bevind je je nog in het conflictgebied? De afgelopen dagen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zogenaamde repatriëringsvluchten ingezet. Word je gerepatrieerd, dan zijn de kosten voor de Nederlandse staat en krijg je alsnog je ticketkosten van de airline terug. Jouw geplande vlucht gaat immers niet door.

Geen compensatie vanwege overmacht

Als de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht van of naar Israël heeft geannuleerd, dan heb je dus recht op geld terug, maar heb je geen recht op een aanvullende compensatie. De veiligheidssituatie in Israël wordt gezien als een buitengewone omstandigheid, en daarmee als overmacht voor de airlines.

Mocht je hier verder in willen duiken, alles over recht op compensatie en de bijbehorende uitzonderingen vind je op onze pagina over rechten van vliegtuigpassagiers.

Drukte in Turkse luchtruim

De ontwikkelingen in Israël laten zich ook zien op de vluchtradar. Onderstaande screenshot is van maandag 16 oktober 2023 en komt van flightradar24.

flight radar israel

Wat opvalt is, dat er een gat boven Israël en de noordelijke buurlanden Libanon en Syrië te zien is. Zelfs vluchten van en naar Jordanië vliegen met een omweg. Deze vliegtuigen gaan nu zuidelijker over Egypte.

Ditzelfde speelt zich boven Oekraïne af. Daar wordt ook met een grote boog om het conflict heen gevlogen. Doordat vluchten vanuit Oekraïne naar het zuiden uitwijken en vanuit Israël en het Midden-Oosten vliegtuigen uitwijken naar het noorden, wordt het Turkse luchtruim steeds belangrijker én drukker.

De meeste vluchten van Europa naar de internationale hubs van de Verenigd Arabische Emiraten (Dubai, etc.) en Singapore vliegen nu over Turkije.

Binnenlandse vluchten en privéjets

De enige vluchten die nog geregeld het Israëlische luchtruim kruisen zijn binnenlandse vluchten, van Eilat naar Tel Aviv en terug. En als je timing goed is, dan kan je op de livekaart van flightradar24 een repatriëringsvlucht van Defensie of misschien zelfs een privévlucht van KlasJet zien. Deze exclusieve airline vervoert bijvoorbeeld sportteams, maar kan in dit geval ook een delegatie van de Europese Unie vervoeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een rood reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook afgegeven. Het ministerie raadt aan om daar niet naartoe te gaan. Sommige delen van Israël hebben kleurcode oranje gekregen, dit betekent dat het gebied niet veilig is en dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden. Mensen die er al verblijven wordt aangeraden veilig te vertrekken als dat mogelijk is. Meer informatie vind je hier.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding